Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Jevgenija Kara-Murza, supruga istaknutog ruskog disidenta Vladimira Kara-Murze, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje, otkrila je da je uplašena da bi njen muž mogao biti ubijen u svojoj ćeliji, nakon smrti Alekseja Navaljnog. Kara-Murza je pre nekoliko godina za "Novu" otkrio da je u Beogradu prisluškivan od strane BIA, po nalogu tadašnjeg direktora Aleksandra Vulina.

Vladimir Kara-Murza, bliski saveznik ubijenog opozicionara Borisa Njemcova, osuđen je na 25 godina zatvora pod optužbom za izdaju 17. aprila prošle godine, nakon što je preživeo dva pokušaja trovanja zbog kojih je bio u komi i 2015. i 2017. godine.

Njegova supruga, Jevgenija Kara-Murza, borila se da ga oslobodi otkako je u zatvoru, ali bezuspešno.

Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Plašim se za njegov život“

Ona je otkrila da je užasnuta da će njenog supruga (42) zadesiti ista sudbina kao i Navaljnog, za koga su ruske zatvorske vlasti u petak saopštile da je umro od krvnog ugruška, ali je kasnije rečeno da je umro od „sindroma iznenadne smrti“.

„Plašila sam se za život svog muža od 2015, od onog prvog poziva koji sam primila da je Vladimir kolabirao u Moskvi i bez ikakvog razloga završio u komi sa višestrukim otkazivanjem organa. Apsolutno zdrav čovek bez ikakvih zdravstvenih problema samo se srušio. Od tada spavam sa telefonom, plašeći se još jednog poziva te vrste. Verujem da je život mog muža u opasnosti, kao i životi mnogih drugih političkih zatvorenika u ruskim zatvorima“, rekla je ona za BBC.

Kara-Murza je prvi put otrovan 2015. godine nakon što je ručao u restoranu u Moskvi pre nego što je održao dvočasovni sastanak na kojem nije ništa konzumirao. Pozlilo mu je u periodu od deset do petnaest minuta i stavljen je u komu.

Nakon što je izašao iz bolnice, rekao je da je teško „poverovati da je ovo nesrećan slučaj“.

Vladimir Kara Murza Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ponovo je otrovan 2017. godine, sa istim simptomima, i odveden je u istu bolnicu da ga leči isto osoblje koje je brinulo o njemu 2015. godine.

Ponovo je stavljen u medicinski indukovanu komu, ali je uspeo da preživi, iako je pretrpeo trajno oštećenje nerava, što je dodatno uznemirilo njegovu suprugu.

„Politički zatvorenici se drže iza rešetaka, vrlo često sa ozbiljnim zdravstvenim stanjem bez odgovarajućeg medicinskog tretmana, i oni se drže kako bi se njihovo zdravstveno stanje pogoršalo“, rekla je očajna Jevgenija.

Kara-Murza je prošle godine bio u jednom zatvoru, ali je krajem prošlog meseca otkriveno da je nestao iz zatvora i da je prebačen u Omsku oblast gde se nalazi u samici.

Vladimir Kara-Murza Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Ne mogu da priuštim da se slomim“

Uprkos tome, Jevgenija je rekla da i dalje radi na suprotstavljanju ruskim vlastima.

„Uz sve ovo što se dešava, ne mogu sebi da priuštim da se slomim. Ne mogu sebi dozvoliti da se plašim. Ne mogu sebi priuštiti normalan ljudski osećaj straha. Danas se hapse ljudi zbog polaganja cveća na spomen obeležja žrtvama represije. Ta situacija se pogoršava iz dana u dan“, kaže Jevgenija.

Ona je rekla da je bila „užasnuta, ali ne i iznenađena“ kada je u petak saznala za smrt Alekseja Navaljnog.

„Upotreba političkog ubistva kao metoda obračuna sa protivnicima postoji tokom čitave vladavine Vladimira Putina. On koristi ovu metodu od ranih 2000-ih. Smrt Navaljnog je ubistvo za koje je odgovoran Vladimir Putin. Sva ta nekažnjivost koja je trajala decenijama navela ga je da veruje da je na neki način nedodirljiv, i dokle god bude sedeo u Kremlju bez kontrole, videćemo više ratnih huškanja, videćemo više represije i više smrti“, kaže Jevgenija.

Vladimir Kara Murza Foto: Handout / AFP / Profimedia

Podsetimo, Kara-Murza je u intervjuu za Novu otkrio da ga je u Beogradu prisluškivao tadašnji šef Bezbednosno informativne agencije (BIA), nakon čega je transkripte razgovora ruskih opozicionara navodno odneo u Moskvu Putinovom saradniku Nikolaju Patruševu.

Konfuzni detalji o smrti

Samo dva minuta nakon što je saopšteno da je Navaljni umro u 14:17 u petak, ruska zatvorska služba je objavila saopštenje u kojem otkriva njegovu smrt.

POGLEDAJTE JOŠ:

Četiri minuta nakon toga, Telegram kanal koji kontroliše Kremlj objavio je da je umro od krvnog ugruška, a samo sedam minuta kasnije Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, o tome je govorio u medijima.

Povrh svega, zvaničnici Kremlja su navodno rekli majci opozicionog lidera da je umro od „sindroma iznenadne smrti“ kada je posetila brutalnu zatvorsku koloniju IK-3 Polarni vuk u kojoj je bio zatočen.

Saveznici Navaljnog kažu da im je uskraćena prilika da vide telo, koje će ostati u bolnici dok se istraga ne završi.

„Očigledno je da ubice žele da prikriju tragove i stoga ne predaju Aleksejevo telo, već ga kriju čak i od njegove majke“, naveo je njegov tim u postu na Telegramu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare