Aleksej Navaljni Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

U Rusiji nije dovoljno uništiti život opozicionog lidera. Njegova majka mora da otputuje u Arktički krug da bi pretražila zatvorsku koloniju i mrtvačnicu u potrazi za njegovim telom. Rusi koji su imali drskosti da mu polažu cveće u spomen moraju biti pritvoreni. Radi se, naravno, o Rusiji 2024. godine i smrti Alekseja Navaljnog.

Sve se ovo dogodilo dan nakon što je Aleksej Navaljni umro, a njegova porodica obaveštena da trenutno ne može da dođe do tela.

„Očigledno je da lažu i čine sve da izbegnu predaju tela“, rekla je Kira Jarmiš, portparol Navaljnog, dok su se 69-godišnja Ljudmila, njegova majka i advokat borili da pronađu njegovo telo.

Aleksej Navaljni Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Možda sledeće nedelje, rekli su im istražitelji, rekavši da uzrok smrti nije utvrđen i da još treba uraditi testove. Kao preliminarni uzrok navodi se „sindrom iznenadne smrti“.

„Putin je ubio Alekseja Navaljnog“, rekao je Georgij Alburov, saveznik Navaljnog i istraživač njegove Fondacije za borbu protiv korupcije.

Za sada, Rusija pokušava da zaustavi porodicu i pristalice Navaljnog. Zadatak je, piše Gardijan, podeljen među hiljadama državnih službenika, od zvaničnika Kremlja do istražitelja, tužilaca i sudija, interventne policije, zatvorskih čuvara, televizijskih voditelja i pisaca i mnogih drugih, od kojih svaki po malo doprinosi sili koja je slomila svakoga ko se usudio da se suprostavi.

Kao što Vladimir Putin nikada nije pominjao Navaljnog po imenu, tako je ruski političar jedva zaslužio pominjanje na državnoj televiziji, bolje da ga javnost zaboravi.

London Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Umesto toga, u kratkim delovima koji se odnose na njegovu smrt, on je pominjan sa novom titulom koju je skovala kazneno-popravna služba: „osuđenik“. Ali generalno, državni mediji su ignorisali njegovu smrt.

Na protestima ispred ruskih ambasada širom sveta, kao i unutar Rusije, njegove pristalice su nastojale da obeleže njegovu smrt.

„Zdravo, ovo je Navaljni!“ neki su skandirali, pozivajući se na uvod za njegove istraživačke filmove, što mu je pomoglo da privuče široku publiku.

„Imamo sve, ali mi smo nesrećna zemlja. Rusija treba da bude ne samo slobodna, već i srećna. Rusija će biti srećna“, rekao je on tokom pojavljivanja u sudnici 2021. godine.

A u zemlji u kojoj dominira apatija prema politici, on je takođe podsticao aktivizam i energiju.

Paljenje sveća povodom smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Ako odluče da me ubiju, to znači da smo neverovatno jaki. Treba da iskoristimo ovu moć da ne odustanemo“, poručio je on.

„Navaljni je ubijen jer nas nije bilo briga“, napisao je jedan demonstrant  ispred Kazanjske katedrale u Sankt Peterburgu. Ubrzo je priveden, kao i 358 drugih u gradovima širom Rusije.

Teško da je to bio najveći protest koji je Rusija videla, ali bilo kakve demonstracije sada su važne, pošto su vlasti zabranile javna okupljanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Idi tuguj u metrou“, rekao je jedan od pripadnika policije dok je rasterivao gomilu kod Soloveckog kamena, spomenika žrtvama političke represije, u blizini bivšeg sedišta KGB-a u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se u petak nasmejao i šalio sa radnicima fabrike u Čeljabinsku, nekoliko sati nakon što je obavešten o smrti Navaljnog, rekao je sekretar za štampu Dmitrij Peskov.

Do subote uveče, majka Navaljnog još uvek nije uspela da locira njegovo telo. U zatvorskoj koloniji su joj rekli da je u mrtvačnici. Mrtvačnica je bila zatvorena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar