Zgrada opštine Ljubinje zemljotres Foto:N1/Twitter/EMSC/@LastQuake

Nakon što se ispod objava evropsko-mediteranskog seizmološkog centara (EMSC) na Tviteru o sinoćnjem zemljotresu kod Stoca našao niz političkih i uvredljivih komentara, ali i lažnih predviđanja zemljotresa ova organizacija odlučila je da sve naloge koji pišu neprikladan sadržaj blokira.

„Ponovno smo blokirali brojne profile u poslednjih nekoliko sati. Ponavljamo: Ne koristite aplikaciju za tvrdnje o predviđanju zemljotresa jer je tako nešto nemoguće, ne pišite političke i uvredljive komentare ili ćete biti blokirani. Hvala“, naveli su u saopštenju.

Pročitajte još:

Na ovakvu odluku su bili praktično primorani, jer su korinsici Tvitera nastavili da pišu „nebuloze“ uprkos upozorenju EMSC-a da ne iznose neutemeljene tvrdnje i predviđaju zemljotrese.

„Verovatno ćete čuti neke ljude kako objašnjavaju da su predvideli ovaj potres. Klonite se njih, oni su ili šarlatani ili se glupiraju kako bi dodatno podigli tenziju među stanovništvom. Nažalost, nauka još uvek ne može da predvidi potrese“, naveli su.

Zemljotres Foto:Denis Kapetanovic/PIXSELL

Podsetimo, region je juče nešto posle 23 sata pogodilo čak 11 zemljotresa, od kojih je najveći imao 5,7 stepeni Rihterove skale.

Šta je EMSC?

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) je neprofitna organizacija sa 84 instituta koje su stacionirane u 55 zemalja. Osnovan je 1975. godine na zahtev Evropske seizmološke komisije (ESC).

S obzirom na to da je evromediteranski region sklon razornim zemljotresima, ukazala se potreba za naučnom organizacijom koja bi se što pre (u roku od jednog sata od zemljotresa) bavila utvrđivanjem karakteristika takvih zemljotresa. Stoga, EMSC dobija seizmološke podatke od više od 65 nacionalnih seizmoloških agencija, od kojih se većina nalazi u evro-mediteranskom regionu.

Prvi zemljotres je bio najrazorniji (5,7 stepeni Rihterove skale), koji se najviše osetio u Stocu. Jedna osoba izgubila je život, a od njegove siline pričinjena je materijalna šteta.

Nakon njega sledili su blaži zemljotresi (do 3 stepena Rihterove skale), da bi se nešto snažniji (preko 4 stepena) osetili između tri i četiri ujutru. Njihov epicentar takođe je zabeležen kod Stoca i Mostara.

Situaciju u Stocu možete pratiti na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Dve godine od razornog zemljotresa u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar