Papa Franja Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Katolička crkva treba da se ophodi prema seksualnim napadima sa "nultom tolerancijom" ponovio je papa Franja koji ih je nazvao "monstruozitetima", proizilazi iz izvoda njegovog razgovora za portugalsku televiziju.

„To je jasno. To je nulta tolerancija. Sveštenik ne može nastaviti da bude sveštenik ako je agresor. Ne može jer je ili bolestan ili kriminalac“, rekao je papa u razgovoru za TVI/CNN Portugal čiji delovi su objavljeni na internet sajtu televizije.

„To je monstruozno jer to uništava živote“, dodao je papa u intervjuu koji će biti objavljen u dva dela večeras i sutra uveče.

Poput Francuske, nezavisna komisija koja je počela sa radom početkom godine zadužena je da ispita seksualne napade unutar crkve u Portugalu, tradicionalno katoličkoj zemlji.

Komisija formirana na inicijativu crkve već je prikupila oko 400 svedočenja, od kojih je 17 predato sudu, nedavno je rekao Pedro Streč, dečji psihijatar koji vodi tu radnu grupu čiji zaključci treba da budu predstavljeni krajem godine.

„Ne negiram zlostavljanja. Samo jedno zlostavljanje već je monstruozno“, rekao je papa.

Papa je rekao i da planira da dođe u Portugal tokom narednih Svetskih dana mladih, kada se okuplja katolička omladina, od 1. do 6. avgusta 2023.

„Planiran da dođem. U svakom slučaju, papa će ići“ rekao je papa Franja.

Svetski dani mladih je prvo trebalo da se održe u avgustu 2022, ali su odloženi za godinu dana zbog pandemije kovida-19.

***

BONUS VIDEO: Nestašni dečak došao do pape, a njegova reakcija nasmejala je sve

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar