Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Ukrajina, bar za sada, nije ni blizu članstva u NATO savezu. To je postalo kristalno jasno nakon konferencije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koja je upriličena tokom dvodnevnog samita Alijanse u Litvaniji. Tokom obraćanja, postalo je jasno i da ukrajinski lider ni najmanje nije zadovoljan ishodom samita od kog je očekivao sve - a dobio je malo. Jedino što je NATO spreman da da jeste paket od tri dela, koji mnogi tumače kao "utešnu nagradu" za Ukraijinu.

Naime, Zelenski i Stoltenberg su dogovorili paket koji uključuje uspostavljanje novog Saveta NATO-Ukrajina i reafirmacija da će Ukrajina postati članica NATO-a i uklanjanje zahteva za akcionim planom za članstvo.

AP

Šta je savet Ukrajina-NATO?

Prva stavka paketa podrazumeva preoblikovanje dosadašnje komisije Ukrajina- NATO, u savet – što bi trebalo da označi prelazak na viši nivo saradnje koji ujedno označava da je Kijev korak bliže ka ulasku u Alijansu.

Kako je objasnio Stoltenberg, tim savetom će predsedavati isključivo on i nijedna članica saveza neće moći da ga blokira. Takođe, Zelenski će moći kada poželi da sazove sastanak, na koji će NATO što pre moguće reagovati.

Volodimir Zelenski Foto:REUTERS/Yves Herman

„Sastajemo se kao jednaki, da vidimo kako možemo pomoći. Ovo je nešto novo, drugačije i politički potez koji dokazuje koliko smo posvećeni članstvu Ukrajine u NATO“, izjavio je Stoltenberg.

Da li je reafirmacija dovoljna?

Zatim, Ukrajina je dobila i reafirmaciju, odnosno ponovnu potvrdu da će biti primljena u savez, ali ne pre okončanja rata. Međutim, prema mišljenju mnogih analitičara, pa i samog Zelenskog, to apsolutno nije dovoljno.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Naime, Kijev je ovim zapravo dobio samo neku naznaku da će jednog dana pristupiti Alijansi – bez bilo kakve informacije o tome kada bi do zvaničnog otvaranja ovog poglavlja moglo da dođe.

Ova stavka paketa nije iznenađenje, obzirom da je Stoltenberg još prvog dana samita dao do znanja da Ukrajina ne može u NATO pre nego što rat bude okončan.

„Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti“, rekao je Stoltenberg na otvaranju samita u Viljnusu, ne precizirajući datum, pa ni godinu kada će se to dogoditi.

Volodimir Zelenski i Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

To je razbesnelo Zelenskog, koji je jasno stavio do znanja da je paket NATO-a za Ukrajinu „pozitivan korak“, ali u ovom trenutku nedovoljan.

Na konferenciji nakon sastanka malo je ublažio svoj narativ i zahvalio se NATO-u na paketu podrške i rekao da je sa generalnim sekretarom razgovarao o tome šta još može da učine kako bi pomogli ukrajinskom narodu.

„Želeo bih da Vam uputim reči zahvalnosti Jens“, rekao je on obraćajući se šefu NATO-a i dodao da Ukrajini jedino odgovara da dobije direktan poziv da se pridruži vojnom savezu, ali da je paket pomoći „neka pozitivna vest“.

Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Takođe je naglasio da mu je „apsolutno jasno“ da Ukrajina ne može biti punopravna članica saveza dok traje rat sa Rusijom.

Skraćen put za ulazak

Na kraju, Ukrajina je u okviru paketa dobila i uklanjanje zahteva za akcionim planom za članstvo. To znači da će se pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijati u jednom, umesto u dva koraka.

Inače, akcioni plan za članstvo jeste program koji pomaže kandidatima da se pripreme za buduće članstvo. Pristupanje akcionom planu ne garantuje članstvo u savezu, ali jeste ključni mehanizam za pripremu za članstvo.

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Akcioni plan za članstvo sadrži pet poglavlja – politika i ekonomija, odbrana i vojska, resursi, bezbednost i pravni okvir.

Pročitajte još:

Jasno je da bi to moglo da traje godinama, što pokazuje da je put Ukrajine u NATO zaista umnogome skraćen.

Moskva: Davanje Ukrajini bilo kakvih bezbednosnih garancija je opasno

Neposredno nakon konferencije, oglasio se i portparol Kremlja koji je naveo da je davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini krajnje pogrešno i veoma opasno.

„Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije“, rekao je Peskov.

BONUS VIDEO NATO samit