Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg trenutno drže zajedničku konferenciju za medije u okviru drugog dana samita Alijanse koji se održava u Viljnusu, u glavnom gradu Litvanije.

Stoltenberg je saopštio da je sa Zelenskim dogovorio paket od tri dela koji ima za cilj da približi Ukrajinu NATO-u.

„Ovo je višestruki program praktične pomoći, uspostavljanje novog saveta NATO-Ukrajina i garancijom da će Ukrajina postati članica NATO-a, kao i uklanjanje uslova za akcioni plan za članstvo“, naveo je sekretar Alijanse.

Volodimir Zelenski Foto:REUTERS/Yves Herman

Što se tiče članstva Ukrajine u NATO-u, rekao je da će NATO uputiti poziv za pridruživanje Ukrajini „kada se saveznici dogovore kada se ispunili svi uslovi i da je rat gotov“.

Dodao je da se raduje danu kada će se sa Zelenskim susresti kao sa saveznikom, ne precizirajuću kada bi to moglo da se dogodi.

Potom se obratio Zelenski koji je već na početku obraćanja rekao da njegova zemlja nije bezbedna.

On se zahvalio NATO-u na paketu podrške i rekao da je sa generalnim sekretarom razgovarao o tome šta još može da učine kako bi pomogli ukrajinskom narodu.

„Želeo bih da Vam uputim reči zahvalnosti Jens“, rekao je on obraćajući se šefu NATO-a.

Međutim, on je dodao da Ukrajini jedino odgovara da dobije direktan poziv da se pridruži vojnom savezu, ali da je paket pomoći „neka pozitivna vest“. Takođe je naglasio da mu je „apsolutno jasno“ da Ukrajina ne može biti punopravna članica NATO-a dok traje rat.

Na pitanje novinara šta je garancija pristupa Ukrajine NATO savezu, Zelenski je rekao da nisu dobili prve garancije, ali da su dobili dosta novčane i vojne pomoći koje ukazuju da postoji dobra volja za podršku i jasne signale da je članstvo u nekom trenutku moguće.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ipak, naglasio je da je neophodno da Ukrajina dobije bilo kakav dokument koji će jasno pokazati da će se Ukrajina naći pod „kišobranom alijanse“.

Šta podrazumeva savet Ukrajina-NATO?

Upitan o tome šta podrazumeva savet Ukrajina-NATO, kao i da li će biti podložan blokadi pojedinačnih članica, kao što je Mađarska, Stoltenberg je istakao da će savetom predsedavati isključivo on.

„Većem ću predsedavati ja i to ne može da blokira jedna članica. Ako Zelenski želi da organizuje sastanak on to može da učini i ne postoji šansa da će biti blokiran. Sastajemo se kao jednaki, da vidimo kako možemo pomoći. Ovo je nešto novo, drugačije i politički potez koji dokazuje koliko smo posvećeni članstvu Ukrajine u NATO“, rekao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO NATO samit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar