Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je na drugi dan NATO samita u Viljnusu, u glavnom gradu Litvanije, tokom kog će se raspravljati o zahtevu Ukrajine o pridruživanju Alijansi i izjavio da će danas "na stolu" biti tri ključne tačke, koje bi mogle da odrede sudbinu Kijeva.

Kako je naveo, Ukrajina će danas dobiti odgovore na tri pitanja, tačnija zahteva.

„Danas ćemo razgovarati o novim isporukama oružja Ukrajini, pozivu za članstvo u NATO i garancijama bezbednosti za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

Podsetimo, očekuje se da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Zelenski održati zajedničku konferenciju, kada bi trebalo i da se čuje da li je zvanični Kijev zadovoljan predlogom NATO o paketu za Ukrajinu.

Taj paket podrazumeva tri elementa – preskakanje akcionog plana za članstvo, formiranje Saveta NATO-Ukrajina i dalju vojnu pomoć za rat sa Rusijom.

Volodimir Zelenski Foto:REUTERS/Yves Herman

Kako je prošao prvi dan?

Podsetimo, tokom prvog dana samita Zelenski je doživeo ogromno razočarenje. Naime, Zelenski juče, pred zvanični početak samita, naveo kako je jasno da nema volje da se Ukrajini pošalje pozivnica za NATO, niti da postane članica Alijanse, nazvavši apsurdnim to što ne postoji vremenski okvir za njegovu zemlju da se pridruži i postane članica.

Pročitajte još:

Takođe, Zelenski se sinoć neočekivano pojavio na mitingu u Viljnusu pred hiljadama građana koji su ga srdačno pozdravili, mnogi ogrnuti ukrajinskim zastavama. On je ponovo izrazio razočaranje što Ukrajina nije dobila poziv u Alijansu, što je prvi korak u tom procesu.

„NATO će učiniti Ukrajinu bezbednijom, Ukrajina će učiniti NATO jačim. Ja sam danas stigao ovde sa verom u odluku, u partnere, sa verom u jak NATO“, rekao je on.

BONUS VIDEO NATO samit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar