Princ Čarls i šeik Hamad Bin Jasim al Tani Foto:John Stillwell / PA Images / Profimedia

Britanski mediji preneli su da je princ Čarls od bivšeg katarskog premijera Šeika Hamada bin Jasima prihvatio kofer sa milion evra. Njegov kabinet se oglasio saopštenjem da je reč o legalnoj donaciji, ali ovo nije prvi put da se britanski princ dovodi u vezu sa kontroverznim donatorima.

Kako pišu tamošnji mediji, ovo je jedna od tri novčane donacije Šeika Hamada bin Jasima koje ukupno iznose tri miliona evra.

Kabinet princa Čarlsa – Klarens haus je saopštio da su donacije šeika odmah prosleđene jednoj od njegovih dobrotvornih organizacija i da su ispoštovani svi ispravni procesi. Ne sugeriše se da su isplate bile nezakonite.

Međutim, postoje podaci da je princ lično primio tri novčane donacije od bivšeg katarskog premijera između 2011. i 2015. godine.

Šeik Hamad Bin Jasim al Tani Foto:EPA/LAURENT GILLIERON

Sredstva je primio Dobrotvorni fond princa od Velsa, čiji je cilj da „preobrazi živote i izgradi održive zajednice“, dodeljivanjem grantova u oblastima kao što su očuvanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalna inkluzija.

Fond je saopštio „Sandej tajmsu“ da su njegovi poverenici zaključili da je donator legitiman i da su njegovi revizori potpisali donaciju.

Donacije dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa su pod lupom javnosti poslednjih meseci nakon navoda da je jedna od njih ponudila pomoć saudijskom donatoru za dobijanje britanskog državljanstva.

Sukob sa Harijem

Princ Hari nedavno je otkrio da je prekinuo veze sa saudijskim milijarderom, koji je donator njegovog oca princa Čarlsa, jer „strahuje od pogrešnih motiva tog čoveka“. Ipak, postoje dokazi i fotografije koje upućuju na to da su prinčevi sarađivali sa bogatim donatorom.

Foto:/ Shutterstock Editorial / Profimedia

Fondacija princa Čarlsa trenutno je pod istragom jer je njegov glavni pomoćnik Majkl Foset (58) optužen da je Mahfuzu Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu ponudio zvanje viteza, u zamenu za dobrotvorne donacije.

I sam princ Hari se sastajao milijarderom u pabu u Čelsiju u zapadnom Londonu, a saudijski dobrotvor prethodno je donirao 50.000 funti i Harijevoj dobrotvornoj organizaciji.

Međutim, vojvoda od Saseksa sada tvrdi da je prekinuo sve veze sa bin Mahfuzom jer je „duboko zabrinut zbog njegovih namera“.

„Vojvoda i njegovi savetnici, kao i njegova neprofitna organizacija, prekinuli su veze sa bin Mahfuzom i njegovim saradnicima 2015. godine, više ne prihvataju donacije i obustavili smo planove za prikupljanje zbog zabrinutosti u vezi motiva motiva njegove podrške“, navela je pres služba princa Harija.

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Hari je, takođe, demantovao da se često sretao sa sudijskim dobrotvorom, jer je od početka sumnjao u njegove namere.

„Vojvoda je imao jedan planirani sastanak sa ovim donatorom pre skoro osam godina, nije ga upoznao ni sa jednim članom kraljevske porodice i izrazio je zabrinutost zbog njegovih namera“, dodaje se u saopštenju.

Još jedno razočarenje je pisanje medija o toj temi, podvukao je Hari.

„Razočaravajuće je što je mediji imaju sve činjenice, a ipak odlučuju da podstaknu spekulacije i stvore falsifikovani skandal“.

„Da li me je pretekao?“

Mediji, pak, navode da se Hari sastao sa milijarderom neposredno nakon svog oca. On je navodno sreo donatora u jednoj od kraljevskih palata i upitao ga „Da li me je otac pretekao i dobio novac?“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dok je Hari navodno pozirao sa sinovima bin Mahfuza, dogovoren je banket u čast milijardera u palati Sent Džejms kako bi se podstaklo više donacija. Međutim, događaj je otkazan. Britanski mediji navode da je u januaru 2012. godine savetnik bin Mahfuza rekao kraljevskom posredniku da je pristao da donira novac, ali je njegova porodica želela da zna „šta tačno dobija za to”.

Međutim, istraga o vezama kraljevske porodice i kontroverznog milijardera počela je nakon što je pismo koje je procurelo u javnost pokazalo da je Majkl Foset nudio da pomogne bin Mahfuzu da dobije vitešku titulu i državljanstvo nakon što je donirao 1,5 miliona funti.

U međuvremenu, princ Čarls je rekao da je spreman da razgovara sa policijom i pomogne u istrazi.

Čarls tvrdi da nije imao saznanja o navodnoj umešanosti njegovog pomoćnika sa bin Mahfuzom, ali bi mogao da bude vitalni svedok pošto je imao privatne sastanke sa njim u Londonu, Škotskoj i u britanskoj ambasadi u Saudijskoj Arabiji.

BONUS VIDEO Veze srpske i britanske kraljevske porodice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar