Foto:Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia/Screenshot/skopje1.mk/@tretapolitika

Ubistvo tinejdžerke Vanje G. (14) iz Skoplja potreslo je ceo Balkan, koji je ujedinjen u bolu za ubijenom devojkom, ali i besu zbog monstruoznog zločina. Njenom ocu Aleksandru određeno je zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je otmičarima otkrio kretanje svoje ćerke, kako bi iznudio novac njenoj majci Zorici. Glavni osumnjičeni za Vanjino ubistvo Ljupčo Palevski Palčo je u bekstvu, a makedonski tužilac Gavrilo Bubevski otkrio je da osumnjičenima preti i doživotna kazna zatvora.

Obdukcija Vanje G. je okončana, a njeno telo je predato majci. Makedonski mediji prenose da će devojka biti sahranjena u krugu porodice. Rezultati obdukcije će u narednim danima biti poznati, ali neće svi detalji biti izneti u javnost zbog delikatnosti istrage.

Otac u pritvoru

Zasad je zbog otmice i ubistva Vanje G. u pritvoru četvoro ljudi, među kojima je i njen otac. Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski priznali su umešanost u zločin.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Aleksandar, otac ubijene tinejdžerke, takođe je u pritvoru. Policija sumnja da je upravo on otmičarima davao informacije o Vanjinom kretanju, kao i tačnoj lokaciji na dan kada je kidnapovana. On je, prema navodima policije, želeo da od Vanjine majke, a svoje bivše supruge Zorice, traži otkupninu.

Plan je bio podeli novac sa otmičarima.

Sve je pošlo po zlu kada su otmičari posumnjali da im je policija na tragu. Sumnja se da su se tada uspaničili i ubili Vanju, kako bi zavarali trag.

Njen otac navodno nije znao da je tinedjžerka ubijena.

On je saslušan, nakon čega mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogao da utiče na istragu. On se, kao i ostala trojica osumnjičenih, nalazi u zatvoru Šutka.

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

Oni se nalaze u posebnom delu zatvora, jer policija strahuje od nasilja i pobune. Neki od njih su se žalili na zdravstveno stanje.

Doživotna kazna zatvora

Javnost u Severnoj Makedoniji prilično je uznemirena zbog ovog zločina. Na društvenim mrežama pokrenuta je peticija u kojoj se traži smrtna kazna za otmičare i ubice tinejdžerke.

Ipak, tužilac Gavril Bubevski objasio je da njima preti kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije.

„Poslednje informacije su da je određen pritvor uhapšenima od 48 sati, što uključuje i oca Vanje. Troje je priznalo krivicu, a četvrti, za koga imamo dokaze da je umešan, nije ništa priznao. Međunarodna poternica za ubicom je aktivna i čekamo da se to realizuje. Detalji uloge oca su i dalje isti. On je dao sve informacije o kretanju devojčice, kada će biti sama i slično. Otmica devojčice vezana je za koristoljublje, to su isto osumnjičeni rekli, oteli su dete da bi uzeli novac od majke. Posle je nastalo ubistvo, koje je potreslo celu naciju“, rekao je tužilac Bubevski na TV Nova.

Foto:ptintscreen/skopje1.mk

Prema njegovim navodima, otmičari su se uplašili da će policija otkriti njihov plan, pa su ubili devojčicu pre nego što je njena majka obaveštena o otkupu.

„Očekujemo prvu krivičnu prijavu, očekujem da vidim šta će se poklopiti da bismo imali celu priču. Mislim da će se prijava samo poklopiti sa pričom osumnjičenih“, kaže tužilac.

Osumnjičenima, ističe Bubevski, preti kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije.

„Nikada do sada nije zabeležen ovakav slučaj, ali to ovom slučaju daje na težini“, zaključio je Bubevski za TV Nova.

Severna Makedonija je jedna od četiri balkanske zemlje koja ima doživotnu kaznu zatvora. Pored nje, ovu kaznu je moguće izreći u Sloveniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Foto: skopje1.mk

Međunarodna poternica za Palevskim

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje, biće pritvoren odmah po hapšenju, odlučio je Osnovni krivični sud u Skoplju na predlog Tužilaštva.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je, po hitnom postupku, donelo naredbu o sprovođenju krivične istrage protiv prvoosumnjičenog Ljupča Palevskog Palča i podnelo predlog za određivanje mere pritvora.

„Za osumnjičenog koji je u bekstvu, po hitnom postupku, izdata je naredba za sprovođenje istrage za krivična dela – otmicu i ubistvo u skladu sa članovima Krivičnog zakonika. Javni tužilac podneo je Osnovnom krivičnom sudu Skoplje predlog za određivanje mere pritvora osumnjičenom. Sud je prihvatio predlog i doneo rešenje kojim će se mera pritvora početi sa primenom odmah po otkrivanju i lišenju slobode”, saopšteno je iz Tužilaštva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za Palevskim je u međuvremenu raspisana međunarodna poternica, koja je objavljena na sajtu makedonskog MUP. Ljupčo Palevski rođen 12. decembra 1964 godine u Skoplju.

Informaciju da se Palevski nalazi u Bugarskoj, saopštili su na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski i javni tužilac Gavrilo Bubevski.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da trenutno nema informacija da se osumnjičeni za otmicu i ubistvo nalazi na njihovoj teritoriji, a njegov advokat je rekao da mu je spominjao Istanbul kao narednu destinaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare