Izraelka Inbar Liberman proglašena je za heroja nakon što je spasila kibuc Nir Am od terorista Hamasa.

Ova hrabra 25-godišnjakinja, koja je deo izraelskih bezbednosnih jedinica od decembra 2022. godine, čula je eksplozije koje su odzvanjale u subotu ujutru kada je Hamas pokrenuo smrtonosni napad na Izrael. Ubrzo je shvatila da se zvuci eksplozije razlikuju od onih koje je čula tokom uobičajenih raketnih napada na kibuc, te je podelila oružje svom timu koji se sastojao od 12 članova, piše Dejli mejl.

Foto: Inbar Lieberman/ Facebook

Sledeći korak je bilo postavljanje vojnika na određene položaje širom kibuca i planiranje zaseda.

Za četiri sata, sama je eliminisala pet terorista. Nir Am je pretvoren u neprobojnu tvrđavu, dok su obližnji kibuci pretrpeli veće gubitke.

Izraelski list Mariv Dejli pohvalio je herojstvo Libermanove i napisao da zaslužuje nagradu Izraela.

„Kada se sve završi, ova žena će dobiti nagradu Izraela. Priču o njenom herojstvu pamtiće generacije i biće zapisana u izraelskoj istoriji. Inbal je razlog zašto u čitavoj okolini postoji kibuc koji teroristi nisu uspeli da unište – Nir Am“, naveo je ovaj list.

Izrael je u utorak najavio završetak unapređene bezbednosne barijere oko pojasa Gaze koja je dizajnirana tako da spreči upad militanata.

Barijera duga 65 kilometara sastoji se od radarskih sistema i mreže podzemnih senzora za otkrivanje militantnih tunela.

Postojeća ograda zamenjena je „pametnom ogradom“ visokom 6,5 metara sa senzorima i kamerama.

Izrael je do sada vodio četiri rata sa Hamasom, otkako je islamska militantna grupa preuzela vlast u Gazi pre skoro 15 godina.

Bivši ministar odbrane Beni Ganc rekao je da ograda predstavlja „gvozdeni zid“ između Hamasa i stanovnika južnog Izraela.

Tokom majskih borbi, Hamas je koristio tunele unutar Gaze, ali nije infiltrirao borce u Izrael. Grupa je za 11 dana ispalila više od 4.000 raketa na Izrael, propraćene snažnim rafalima.

Izrael je tokom sukoba izveo stotine vazdušnih napada i srušio nekoliko višespratnica.

Gaza rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobu u Gazi tada poginulo je više od 250 ljudi, uključujući najmanje 129 civila, dok je na izraelskoj strani stradalo 13 osoba.

Otkako je Hamas preuzeo vlast, Izrael i Egipat su uveli blokadu Gaze koja je ozbiljno ograničila putovanja za dva miliona palestinskih građana te teritorije i doslovno ugušila ekonomiju.

Pročitajte još...

Izrael je ocenio da je neophodno sprečiti da Hamas proširi svoje vojne kapacitete, dok Palestinci i grupe za ljudska prava to vide kao oblik kazne.

Hamas je 2018. i 2019. godine organizovao nasilne proteste duž granice kako bi izvršio pritisak na Izrael da ublaži blokadu. Više od 200 Palestinaca je ubijeno, a hiljade je ranjeno.

Sve najnovije informacije o ratu u Izraelu pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar