Džordž W Buš Foto:EPA-EFE/ALYSSA POINTER

Simpatizer Islamske države planirao je da ubije bivšeg predsednika SAD Džordža Buša mlađeg, ali je zaveru otkrio FBI, saopštile su američke vlasti.

Osumnjičeni stanovnik Ohaja, navodno je tražio da se irački operativci prokrijumčare u SAD iz Meksika radi operacije.

On je sada u pritvoru i u utorak se pojavio pred saveznim sudom u Ohaju. FBI je koristio doušnike i elektronski nadzor da osujeti njegov plan.

Prema sudskim dokumentima, osumnjičeni identifikovan kao Šihab Ahmed Šihab (52) je irački državljanin koji je u SAD od 2020. godine i imao je zahtev za azil na čekanju, prenosi BBC.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

FBI tvrdi da je Šihab rekao poverljivom izvoru, navodnom krijumčaru ljudi, da pripada grupi poznatoj kao Al-Raed, što na arapskom znači grom, koja ima sedište u Kataru.

U razgovoru sa izvorom FBI-ja, Šihab je rekao da želi da ubije Buša jer je „ubio mnogo Iračana“ i zašto što je „rastrurio Irak“.

On je dodao da se nada da će lično učestvovati u operaciji i „da ne mari da li će poginuti, jer je ponosan što je učestvovao“.

Šihab je navodno tražio lažne policijske značke i respitivao se da li se militanti mogu prokrijumčariti preko meksičke granice da bi sproveli operaciju, a zatim da budu prokrijumčareni nazad da bi pobegli.

Dve osobe za koje se nadao da će ih prokrijumčariti u SAD opisane su kao bivši agenti iračke obaveštajne službe sa iskustvom u operacijama atentata.

PROČITAJTE JOŠ:

Šihab je takođe navodno bio u kontaktu sa drugim izvorom FBI-ja, koji je tvrdio da je klijent lažnog švercera. Oba doušnika su snimala susret sa njim. Iračanin je navodno rekao izvorima da se nada da će iskoristiti službu za krijumčarenje ljudi da dovede pripadnike Islamske države u SAD, iako nije optužen da je član te terorističke grupe.

U jednom slučaju, Šihab i jedan od doušnika odvezli su se u Dalas u Teksasu da snime rezidenciju bivšeg predsednika Buša i Institut Džorža V. Buša. U martu 2022. godine je navodno održao sastanak u hotelskoj sobi u Kolumbusu u Ohaju, da pogleda oružje i lažne uniforme.

Sada mu preti 10 godina zatvora zbog pokušaja da ilegalno uvede ljude u SAD i još 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja pokušaja ubistva bivšeg američkog zvaničnika.

Portparol Buša rekao je da bivši predsednik ima poverenje u tajnu službu SAD i ostale jedinice za sprovođenje zakona i obaveštajne službe.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar