Foto: Facebook/Yoni Asher, The Israeli Army, EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Tokom višednevnog primirja između Hamasa i Izraela, koje je dogovoreno uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, oslobođeno je preko 40 talaca iz Gaze, dok su vlasti iz Tel Aviva pustile oko 80 palestinskih zarobljenika. Među taocima koji su se vratili u Izrael ima i stranih državljana, ali je najveće oduševljenje izazvao dolazak Emili (9), devojčice čiji je otac rasplakao svet misleći da je mrtva. Istovremeno, Joni Ašer ponovo je sa suprugom i ćerkama koje su pripadnici Hamasa oteli 7. oktobra.

Prema uslovima dogovorenog primirja između Izraela i Hamasa, ukupno 50 talaca biće oslobođeno tokom četvorodnevne pauze u borbama koje su počele 24. novembra u sedam ujutru.
U skladu sa sporazumom, oko 150 palestinskih žena i tinejdžera će biti pušteno iz izraelskih zatvora, a stotine kamiona humanitarne pomoći, medicinskih potrepština i goriva stići će u Gazu.

Foto: Tanjug/IDF via AP

Emili u sigurnom zagrljaju

Emili Hend napunila je devet godina u zatočeništvu u Gazi, dan pre nego što se ponovno susrela sa svojim ocem, koji je isprva verovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog meseca.
Emili je oslobođena u drugoj grupi talaca koje je oslobodio Hamas. Objavljen je i snimak trenutka kad je vraćena ocu.

Devetogodišnja devojčica je ćerka irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emili imala dve godine. Porodica devojčice opisala je mešavinu svojih osećanja.

„Ne možemo pronaći reči kojima bismo opisali naše emocije nakon pedeset izazovnih i komplikovnih dana. Presrećni smo što ponovno grlimo Emili, ali u isto vreme se sećamo Raje Rotem i svih talaca koji tek treba da se vrate“, rekla je porodica.

Foto: The Israeli Army via AP

Za Emili, koja je imala osam godina kada ju je oteo Hamas, isprva se verovalo da ju je ubila ta militantna gripa. Njen otac Tomas Hend rekao je za „CBS News“ dva dana pre rođendana svoje kćerke kako je tužno to što ona neće znati ni koji je dan.

„Neće znati je li noć ili dan, neće, iako joj je rođendan“, kazao je otac. Rekao je i da je njegova devojčica prespavala kod prijatelja u kibucu Beri kada se masakr dogodio.

Tomas je donedavno verovao da je njegova ćerka mrtva i njegove suze su obišle svet. Između ostalog, nakon masakra koji je počinio Hamas 7. oktobra, rekao je da bi lakše podneo da je njegovo dete mrtvo, nego u zatočeništvu među teroristima.

Foto: The Israeli Army via AP

Joni i njegova porodica

Priču sa srećnim krajem dočekao je i Joni Ašer, koji je 50 dana apelovao na Hamas da oslobodi njegovu porodicu. Njegova supruga Doron (34), kao i kćeke Raz (4) i Aviv (2), otete su 7. oktobra.

„Moja najdraža devojčice, moja prelepa devojčice. Da li sam ti nedostajao? Jesi li mislila na tatu?“, upitao je Joni svoju stariju kćerku kada je oslobođena iz zatočeništva.

„Sanjala sam da ćemo doći kući“, rekla mu je devojčica koja je 50 dana provela u zarobljeništvu.

Dve devojčice su u suzama gledale svoje igračke, dok su ih roditelji čvrsto držali u naručju na bolničkom krevetu, nakon što su ih pregledali lekari.

Foto: Tanjug/Schneider Children’s Medical Center via AP

Za većinu izraelskih talaca koje je Hamas oslobodio navedeno je da su „dobrog zdravlja“.

Dok je Joni srećan što je vratio svoju porodicu, on je i dalje zabrinut za one koji su još uvek zatočeni u Gazi.

„Srećan sam što sam vratio svoju porodicu. Ali ja ne slavim, neću slaviti dok se poslednji taoci ne vrate kući“, rekao je on.

Palestinci dočekani na Zapadnoj obali

U međuvremenu, oslobođeni Palestinci dočekani su na Zapadnoj obali. Među skoro 80 oslobođenih zarobljenika, mahom su žene i tinejdžeri, čije su ih porodice u suzama dočekale u Ramali.

Objavljeni su i snimci dočeka oslobođenih Palestinaca na Zapadnoj obali. U masi okupljenih Palestinaca vijorile su palestinske, ali i Hamasove zastave.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šta nakon primirja

Prema dogovoru koji je unapred postignut, četvorodnevno primirje trebalo bi da bude okončano danas. Izraelski zvaničnici od početka su naglašavali da njihov cilj ostaje isti, te da će kopnenu operaciju unutar Pojasa Gaze nastaviti i nakon primirja.

Ta operacija uključuje potpuno uništenje Hamasa, kao i oslobađanje svih talaca iz Gaze. Ipak, katarski zvaničnici kažu da će uložiti napore, kako bi primirje bilo nastavljeno još nekoliko dana.

Egipat, Katar i SAD održavaju intenzivne konsultacije o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze, javila je televizija Al Kahera, pozivajući se na zvanični egipatski izvor.

Napori Egipta i Katara omogućili su da se završi proces razmene talaca i nastavi sa poštovanjem uslova humanitarnog primirja, objavila je televizija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar