Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Tomas Lejn, bivši policajac iz Mineapolisa, osuđen je na 2 i po godine zatvora na osnovu federalne tužbe za kršenje građanskih prava u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda maja 2020. Lejn je osuđen zbog lišavanja Flojda medicinske nege. Flojd je preminuo od posledica zahvata bivšeg policajca Dereka Šovina koji mu je kolenom pritiskao vrat.

Utvrđeno je da je Lejn držao Flojda za noge dok je Šovin kolenom pritiskao Flojda gotovo devet i po minuta.

Četvorica bivših policajaca optužena za kršenje građanskih prava Džordža Flojda

Za krivično delo kršenja Flojdovih građanskih prava osuđena su još dvojica bivših policajaca Tou Tao, Aleksandar Kueng i iščekuje im se izricanje kazne.

Tužilaštvo je za Lejna tražilo kaznu od šest i po godina zatvora, dok je njegov advokat zahtevao nešto više od dve godine, navodeći da je odgovoronost tog bivšeg policajca bila najmanja.

Dereku Šovinu, bivšem policajcu osuđenom za ubistvo Džordža Flojda sud je, juna 2021, izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset dve godine i šest meseci.

Događaj, koji je snimljen i postavljen na internet, izazvao je velike proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom SAD i sveta, i podstakao je razmišljanje o rasističkoj prošlosti Amerike.

BONUS VIDEO: Kalifornija – napadač ubijao ljude u nekoliko prodavnica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)