Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je tokom posete Berlinu rekao da mirovne pregovore o ratu u Ukrajini moraju da vode Rusija i Sjedinjene Američke Države i istakao da bi u ime Amerike trebalo da ih vodi bivši predsednik Donald Tramp.

„Možda će mnogima to zvučati brutalno, ali nada u mir se zove Tramp“, rekao je Orban na debati o globalnoj političkoj situaciji koju je organizovao nemački časopis Cicero i dodao da aktealni američki predsednik Džo Bajden nije odgovarajuća ličnost za to, zbog verbalnih napada na ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Hina.

Viktor Orban/Foto:AP//Markus Schreiber)
Viktor Orban/Foto:AP//Markus Schreiber)

Mađarski premijer je ocenio da rat u Ukrajini neće moći da se okonča pregovorima Rusije i Ukrajine i poručio je da „onaj ko veruje da on može biti okončan rusko-ukrajinskim pregovorima ne živi u realnosti“.

„Raspodela moći je negde drugde“, kazao je Orban.

Orban, koji boravi u trodnevnoj poseti Berlinu, sastao se sa kancelarom Olafom Šolcom i sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel, čije je postupke hvali posle aneksije Krima 2014.

„Ono što je Merkel uradila za vreme krize na Krimu je remek delo“, rekao je Orban, koji tvrdi da tada nije došlo do rata samo zahvaljujući nemačkim diplomatskim naporima, koji su, kako je istakao, izostali prilikom sadašnjeg napada Rusije na Ukrajinu.

#related-news_1

„U februaru nije bilo nikoga ko bi i pokušao da spreči rat“, rekao je Orban, koji smatra da bi Merkel to uspela da uradi.

Orban je i ovom prilikom kritikovao sankcije Evropske komisije protiv Rusije i poručio da će one u ovom obliku „Evropi doći glave“.

***

BONUS VIDEO: Ovako je Viktor Orban odgovorio na pitanje novinarke RTS-a koje je zasmetalo Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar