Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Izdavač "Berliner cajtunga" i urednik magazina „Cicero“ razgovarali su sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Berlinu. Orban je u toku intervjua otkrio šta mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao neposredno pre invazije na Ukrajinu.

„Bio sam u Moskvi 5. februara i želeo sam da pregovaram o miru sa Vladimirom Putinom. Pitao sam ruskog predsednika šta misli o ukrajinskoj vojsci. Rekao je da je veoma dobra i veoma dobro obučena. Rekao je da će učiniti sve da Ukrajina nikada ne uđe u NATO“, dodao je Orban, prenosi „Berliner cajtung“.

Nakon sastanka, Orban je prijavio NATO-u da ima poteškoća. Kada je rat počeo 24. februara, Orban je prvenstveno mislio na mnoge Mađare koji žive u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Orban je bio direktan kada je govorio i o prošlim krizama sa Rusijom.

„Rat je mogao da izbije već 2014. sa krimskom krizom. Ali pregovaračke veštine Angele Merkel su sprečile najgore“, naveo je on.

Na pitanje da li je Merkelova danas mogla da spreči rat, Orban je rekao: „Sa Angelom Merkel ne bismo imali rat u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

„Sankcije nas ubijaju“

Mađarski premijer je takođe kritikovao sankcionu politiku EU.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sankcije u ovom obliku nas ubijaju… U energetskom pitanju mi smo patuljci, a Rusi su giganti. Sada patuljci sankcionišu gigante“, ocenio je Orban, prenosi „Sputnjik“.

Takođe je apelovao da se sankcije „revidiraju i preispitaju“. Orban je upozorio da se zavisnost od Rusije ne zameni zavisnošću od SAD što, kako je rekao, nije u interesu Evrope.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar