Milo Božović Foto: Mediabiro

Prekookeanski brod kompanije “MSC”, tokom 2020. godine, uplovio je u Luku Lisabon, a potom je tajni tovar od 100 kilograma kokaina dopremljen do najduže portugalske plaže - Kosta da Kaparika na obali Atlantika, gde su skupoceni kontingent preuzeli članovi kriminalne organizacije, čiji je član, kako veruje Specijalno državno tužilaštvo (SDT), navodno bio i osumnjičeni predsednik Opštine Budva Milo Božović.

To između ostalog piše u rešenju Specijalnog državnog tužilaštva, koje je Božovića uhapsilo 13. aprila ove godine zbog stvaranja kriminalne organizacije i sumnju da je bio uključen u organizaciju prekookeanskog šverca tri kontingenta kokaina, koji su iz Latinske Amerike dopremljeni do zapadnoevropskih luka.

Prema tužilačkim spisima, Božovića je 2019. godine navodno vrbovao uhapšeni bivši policajac iz Tivta Mileta Ojdanić, koji je kriminalnu organizaciju, kako se sumnja, formirao sa odbeglim službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem.

Ta kriminalna organizacija, čiji su članovi postali okrivljeni – v.d. pomoćnika direktora Uprave policije Dejan Knežević, policajci Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, tajni agent Petar Lazović, Marko Novaković, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Goran Stojanović, Dražen Milović, Filip Zindović, Ivan Nikolić, Tihomir Adžić i više NN lica…sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina koji su iz Južne Amerike stizali u Evropu, Afriku, Australiju.

Jedna od švercerskih tura, a u kojoj je pritvoreni Milo Božović kako veruje SDT navodno imao kriminalnog učešća, organizovana je u januaru i februaru 2021. godine, kada je kontingent od čak 846 kilograma kokaina prekookeanskim rutama bezbedno stigao do jedne luke u Belgiji.

Preko SKY aplikacije, osumnjičeni Milo Božović, a kako to piše u tužilačkim spisima, piše u jednoj kriptovanoj poruci: “Odvojite mi nešto”.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Od tog vrednog kontingenta u Belgiji, njemu je, kako se veruje, dopalo samo 10 kilograma kokaina prilikom deobe robe među članovima osumnjičene međunarodne kriminalne organizacije, koju su organizovali osumnjičeni Ojdanić i Milović.

Još jedan tovar kokaina, za koji SDT pomoću međunarodne pravne pomoći, veruje da je delom učestvovao u švercu i osumnjičeni Milo Božović, bio je u količini od 30 kilograma skupocenog praha, koji je brodovima dopremljen do jedne zapadnoevropske luke.

Tokom kriminalnog delovanja, osumnjičeni predsednik crnogorske metropole turizma, sa članovima kriminalne organizacije razmenio je ogroman broj kriptovanih poruka preko SKY aplikacije.

Foto: skupstina.me

SDT ga sumnjiči da je imao zadatak da kao poslanik Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

Nakon jednog završenog posla, a kako je to tokom umrežavanja i obrade kontakata otkrilo Specijalno policijsko odeljenje na osnovu dokaza iz EUROPOLA, osumnjičeni Božović, između ostalog, jednom partneru piše::

”Brate, evo sad imamo kontakt, pa ti ja javljam šta se dešava. Ja sam u onaj Odbor za bezbednost, pa dobijam dosta informacija”.

POGLEDAJTE JOŠ:

Osumnjičeni prvi čovek Budve takođe je poslao poruku: “Mi smo van sistema”, na šta mu korisnik odgovara: “Ali moramo biti u sistemu”.

Nakon toga, Božović mu šalje poruku: “Ma šta moramo, zabole nas, mi smo kriminalci”.

Božoviću je u petak 12. maja produžen pritvor za još dva meseca zbog “opasnosti od bekstva i neometanog vođenja krivičnog postupka”.

Njegov advokatski tim u žalbi na produženje pritvora naveo je da “nema materijalno-pravnog osnova za takvu odluku”, prenose Vijesti.

BONUS VIDEO „Dnevne žurke na plaži u Budvi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar