Foto: Shutterstock

Stručni tim nije utvrdio propuste u medicinskom zbrinjavanju 22-godišnje porodilje koja je nakon rođenja zdravog deteta u novembru prošle godine u zadarskoj bolnici umrla od posledica hemoragičnog šoka, saopoštilo je Ministarstvo zdravlja.

Porodilja je 7. novembra u popodnevnim satima dovezena u zadarsku bolnicu nakon što je rodila svoje četvrto dete u Opštoj bolnici Gospić. Preminula je u Jedinici intenzivne nege u Zadru.

Stručni tim je, na temelju uvida u celokupnu dokumentaciju, uključujući i obdukcijski zapisnik, ustanovilo da je masivno krvarenje nastalo u pokušaju odstranjenja patološki urasle posteljice. Krvarenje je uzrokovalo hemoragični šok i višeorgansko zatajenje te je uprkos svim preduzetim merama u skladu s pravilima struke došlo do smrtnog ishoda, odgovorili su iz Ministarstva na upit o nalazu porodilje iz Gornjih Vrhovina kod Otočca.

Foto: Shutterstock

„Tokom trudnoće pacijentkinje ultrazvuk je urađen 11 puta u Opštoj bolnici Gospić i Opštoj bolnici Zadar te u Domu zdravlja Otočac. Ultrazvuk su radila tri nezavisna stručnjaka koja nisu utvrdila patološko stanje koje bi zahtevalo upućivanje pacijentkinje na porod u tercijarnu zdravstvenu ustanovu“, navodi se u nalazu stručnog tima sastavljenog od ginekologa, anesteziologa i subspecijalista fetalne medicine.

Pročitajte još:

Direktorka gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je tada Hini da su uz pacijentkinju tokom porođaja bila dva ginekologa i anesteziolog i da je učinjeno sve što se moglo.

Bolnica je o tom događaju odmah obavestila Ministarstvo i poslala svu dokumentaciju Službi za zdravstvenu inspekciju, uključujući i fotokopije zahtevnica za svaku dozu krvi za pacijenticu koja je zbog urasle placente obilno krvarila, zbog čega je razvila hemoragični šok.

Dete je rođeno zdravo i otpušteno je iz bolnice.

BONUS VIDEO Zbog koga kasne plate užičkim trudnicama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar