Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Politika je bila porodični posao za porodicu Kaili, otkriva portal Politiko donoseći pojedinosti o poslovnim projektima sestre Eve Kaili koji su svi bili usko vezani uz rad sada bivše potpredsjednice Evropskog parlamenta koja je našla u središtu skandala zbog primanja mita od Katara. Kako je Eva Kaili napredovala u hijerarhiji u Briselu, tako je njena sestra Mantalena Kaili pokretala projekte, dobijajući evropsku podršku i sestrino političko navijanje, zaključuje nakon svoje istrage Politiko.

Mantalena Kaili stala je čvrsto na stranu svoje sestre kada je skandal s katarskim koferima natrpanim evrima eksplodirao u srcu Evropske unije.

„Poznavajući osobnost i moralne vrednosti svoje sestre, uverena sam da to nije istina“, komentarisala je Mantalena Kaili sestrino hapšenje, ali je ubrzo neko izbrisao njeno i imena njenih saradnika s internet stranica projekata kojima se bavila.

Sestra joj je bila izrazito uspešna u političkim krugovima u Briselu ali preduzetna i uspešna bila je i Mantalena i njena kompanija Made Group. Interesi firme, slučajno ili manje slučajno, preklapali su se sa sestrinom karijerom, prenosi Jutarnji list.

Jedan od najboljih primera koje je pronašao portal Politiko je u sektoru nauke i tehnologije. Naime, baš dok je Eva Kaili postajala sve zainteresiranija za vašetačku inteligenciju i blkčejn tehnologiju u EP-u, njena sestra interesovala se za ista područja. Tako je 2018. godine pokrenula neprofitnu inicijativu ELONtech u sklopu Made Groupa, koja se bavila baš tim temama.

Eva Kaili Foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

Vrhunac Evine podrške blokčejnu bio je iste 2018. godine, kada je objavljena rezolucija o toj tehnologiji. Grčka parlamentarka, koja je članica EP-a postala 2014. godine, vodila je evropski panel za nauku i tehnologiju koji će sledeće 2019. godine osnovati Centar za veštačku inteligenciju. Obe sestre bile su uključene u ELONtech, kao i nekoliko asistenata Eve Kaili u Parlamentu.

Jedan od urednika ELONtecha, Dimitris Tzanidakis, takođe se pojavljuje na spisku pomoćnika Eve Kaili na veb stranici Evropskog parlamenta, dok se viši pravni savetnik ELONtecha Alexandros Spiridonos pojavljuje na istom spisku parlamentarnih pomoćnika kao pružatelj usluga, piše Politiko.

Godine 2020. Eva Kaili je bila u međunarodnom savetodavnom odboru za STOA-u, savetodavno telo Evropskog parlamenta za inovativne prioritete EU. Odbor je uključivao predstavnika ELONTecha – i predstavnika Qatar Foundationa, razvojne organizacije iz emirata dubokog džepa, zaduženog za obrazovanje, nauku i kulturu.

Delatnosti ELONtecha vrlo su labavo definisane, piše Politiko. Reč je o telu koje priređuje događaje i predstavlja se kao „posmatrač i „platforma“ za pravne i tehnološke teme. Prema platformi za transparentnost LobbyFacts.eu, uključena je u registar lobističkih organizacija EU od 2020., fokusira se uglavnom na blokčejn tehnologiju. ELONtech je u međuvremenu nestao iz registra.

Matična organizacija Made Group nije objavila svoje račune, ali je prema podacima iz EU primila velike iznose iz sredstava EU za svoje projekte, iza kojih je podrškom stala i Eva Kaili.

ELONtechova veb stranica skinuta je sa veba krajem prošle nedelje. Potom je ponovno vraćena na mrežu, ali s uklonjenim imenima svih njegovih radnika. Poslednji događaj ELONtecha, održan u prvoj nedelji decembra, bio je Okrugli sto o veštačkoj inteligenciji u Atini, čiji je domaćin bila Eva Kaili u Evropskom parlamentu.

Imenovanje savetodavnog odbora – uz druge događaje i inicijative preduzete tokom mandata Eve Kaili – trenutno istražuje STOA kako bi se uverila da je sve bilo transparentno, rekla je Politiku osoba iz kabineta jednog poslanika u Evropskom parlamentu povezanog s istragom.

EU vice President Eva Kaili arrested amid Brussels corruption probe

Kristijan Ehler, evroparlamentarac desnog centra koji je preuzeo predsedavanje STOA-om u martu 2022., rekao je za Politiko da nije siguran da li se izričito raspravljalo o predlogu imenovanja stručnjaka koji je radio za ELONtech.

Na pitanje Politika zašto su imena osoblja i savetnika uklonjena s veb stranice ELONtecha, Mantalena Kaili je rekla da je to učinjeno kako bi se očuvala „diskrecija“ savetnika i volontera organizacije. Upitana zašto je izbrisala i svoje ime, rekla je da „nije tajna“ da je vodila ELONtech.

Kada je Eva Kaili uhapšena u sklopu belgijske istrage o korupciji, pranju novca i kriminalnoj organizaciji, Mantaleni Kaili takođe je zamrznuta imovina.

PROČITAJTE JOŠ:

Mantalena Kaili bila je u upravljačkom odoru lobističke grupe Industry Commons, koja Mantalenu opisuje kao „glavnu savetnicu i blisku saradnicu grčke evroparlamentarke Eve Kaili“. Zašto nije navedena u sestrinu konsultantskom timu na stranicama EP-a, Mantalena Kaili kaže da ne zna.

Mantalena je advokatica, a jedna od njenih najbližih saradnica u Made Groupu bila je Matina Kanaki, nekadašnja asistentkinja Eve Kaili. U novembru 2022. godine Kanaki je postala menadžerka firme za nekretnine koju su pokrenuli Eva Kaili i njen takođe uhapšeni partner, Talijan Francesco Georgi.

Organizacija Made Group godinama je učestvovala u digitalnim projektima evropskog programa Horizon 2020. godine, s kojim je bila povezana Eva Kaili. Reč je o 80 milijardi evra vrednom razvojnom programu Evropske unije. Među ostalim, pre dve godine upravo je Made Group odabran za operatera regionalnog centra Starts, koji je osnovan u sklopu Horizona 2020. Made Group, prema izvorima Politika, dobio je oko 105.000 evra za učestvovanje u Startsu.

No, Mantalena negira da su sestra i ona sarađivale na problematičan način.

„Imali smo aktivnosti koje se nisu eksplicitno preklapale s Evinom agendom“, izjavila je za Politiko, i dalje insistirajući na sestrinoj nevinosti.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare