Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia; David Levene / Eyevine / Profimedia

Anatolij Litvinjenko, sin Aleksandra Litvinjenka, ruskog agenta koji je umro usled trovanja polonijumom 2006. godine, želeo je da otkrije istinu o stradanju svog oca u dokumentarcu koji bi trebalo da uskoro ugleda svetlost dana. Međutum, po svemu sudeći Kremlj je to pokušao da spreči i to slanjem Litvinjenka mlađeg na front u Ukrajinu. Pokušaj je propao zato što već 16 godina ne živi na moskovskoj adresi.

Kako je naveo sin otrovanog agenta, pre nekoliko nedelja u njegov dom su došli vojni službenici i uručili mu poziv za mobilizaciju.

„Oko sredine oktobra, skoro mesec dana nakon što je Putin pozvao na delimičnu mobilizaciju u Rusiji došli su na vrata mog moskovskog stana koji je registrovan kao moja zvanična rezidencija“, rekao je i dodao da on na toj adresi ne živi već 20 godina.

Vrata dvojici oficira otvorili su prijatelji koji trenutno borave u stanu.

„Pitali su ih da li sam kod kuće. Odgovorili su im da već 20 godina živim u Londonu“, rekao je Litvinjenko.

Ova informacija izazvala je sumnju korisnika društvenih mreža da se iza svega krije mračna namera ruskog lidera Vladimira Putina.

Inače, dokumentarac će biti izdeljen na nekoliko epizoda i počeće sa emitovanjem 15. decembra. Ulogu njegovog oca tumači Dejvid Tenant.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Zasniva se na njegovim razgovorima sa policijom Metropolitena koja je vodila istragu, kako u Londonu tako i u Moskvi. Anatolij i njegova majka Marina najavljuju da će ovaj serijal do detalja rasvetliti događaje koji su doveli do ubistva.

Četvorodelni serijal prikazaće i navodne tenzije između britanske policije i šefova tajnih službi u Londonu, koji su u početku bili zabrinuti da bi istraga ubistva ugrozila saradnju sa Rusijom u borbi protiv islamističkog terorizma.

Na kraju desetogodišnje borbe, međunarodni sudovi su se složili da je Rusija, pod Putinovim vođstvom, odgovorna za ubistvo Litvinjenka.

Istragom je zaključeno da su direktni počinioci ubistva Litvinjenka bivši zaposleni u ruskim specijalnim službama Andrej Lugovoj i biznismen Dmitrij Kovtun. Lugovoj je sada političar i biznismen i poslanik u Državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Ko je bio otac Anatolija?

Inače, Aleksandat Litvinjenko je bivši špijun KGB-a koji preminuo je nakon što je popio šolju čaja u londonskom hotelu, u kojoj je bio radioaktivni polonijum 210.

Pročitajte još:

Ubice su bile agenti KGB koji su delovali po naređenju a Nikolaja Patruševa, direktora FSB (Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB), ali kako britanska istraga sumnja, i samog Putina.

Litvinjenko je bio jedan od najvećih kritičara Putina, tvrdeći da je ruski predsednik naredio ubistvo novinarke Ane Politikovskaje, kao i dizanje u vazduh cele zgrade u Dagestanu 1999, kada je ubijeno više od 60 ljudi.

BONUS VIDEO Taktičke vežbe ruskih regruta u Belorusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar