Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusija ili proruski elementi verovatno su odgovorni za curenje poverljivih američkih vojnih dokumenata objavljenih na društvenim mrežama, koji daju delimični pregled rata u Ukrajini star mesec dana, reklo je troje američkih funkcionera u petak, dok ministarstvo pravde istražuje slučaj.

„Dokumenti su izmenjeni“

Čini se da su dokumenti izmenjeni kako bi se broj ruskih žrtava prikazao kao manji, rekli su američki funkcioneri, dodavši da su njihove procene neslužbene i odvojene od istrage samog curenja podataka.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Funkcioneri su pristali da govore za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni s obzirom na osetljivost pitanja te su odbili raspravljati o pojedinostima vezanim uz dokumente. Kremlj i ruska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

Objavljen niz dokumenata

Prvi niz dokumenata označenih kao „poverljivi“ ili „strogo poverljivi“ proširio se na platformama poput Twittera i Telegrama, a datiraju iz 1. marta. Druga serija dokumenata osvanula je kasnije u petak na društvenim mrežama, a čini se da otkriva poverljive američke podatke o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini, objavio je list Njujuork Tajms.

Američko ministarstvo pravde je kasno sinoć reklo da komunicira s ministarstvom odbrane i da je započelo istragu curenja podataka.

Foto:profimedia.rs

Izuzetno neuobičajno

Curenje toliko osetljivih dokumenata je izuzetno neuobičajno.

„Svesni smo izveštaja o objavama na društvenim mrežama i Ministarstvo proučava materiju“, rekla je potparolka Pentagona Sabrina Singh.

Potparol Središnje obaveštajne agencije CIA-e je kazao da je agencija takođe svesna objava na društvenim mrežama i da istražuje navode.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Prema jednom dokumentu objavljenom na društvenim mrežama, između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika je ubijeno otkako je započet sukob u Ukrajini 24. februara 2022. Sjedinjene Američke Države veruju da je stvarni iznos mnogo veći, odnosno da je otprilike 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno, rekli su funkcioneri.

Sve više se nagađa o ukrajinskoj ofanzivi

Ukrajinske snage odbile su ruski napad na Kijev početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva „posebnom vojnom operacijom“, pretvorio se u mukotrpno rovovsko ratovanje na istoku i na jugu zemlje. Sve se češće nagađa o vrsti ofanziva koje bi Kijev i Moskva mogli pokušati u drugoj godini rata.

Pročitajte još:

Čini se da procureni dokumenti ne pružaju nikakav uvid u vojne planove Kijeva.

Podoljak: Sadrže veliku količinu lažnih informacija

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak u petak je rekao da dokumenti sadrže „veoma veliku količinu lažnih informacija“ i da slučaj izgleda kao ruska operacija dezinformiranja čija je svrha izazvati sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofanzivi.

„To su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obaveštajnih službi. I ništa više“, rekao je Podoljak u pismenom obraćanju.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar