Hari i Megan sa decom
Hari i Megan sa decom Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Arči Mauntbaten-Vindzor i njegova mlađa sestra Lilibet Mauntbaten-Vindzor, deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa, ponovo imaju pravo da koriste titule princ i princeza ukoliko to žele jer je njihov deda postao kralj.

Reč je o pravilima koja je postavio kralj Džordž V još 1917. godine.

Prema tim pravilima, Arči i Lili kao deca sina suverena sada imaju pravo da koriste NJKV titule ako to žele.

Megan: Mom sinu je uskraćena titula zbog rase

Tokom eksplozivnog intervjua sa Oprom Vinfri, Megan Markl tvrdila je da su zvaničnici uskratili Arčiju titulu princa i optužili Bakingemsku palatu da ga nije zaštitila uskraćujući mu obezbeđenje 24 sata dnevno.

Princ Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Markl Foto:AIex Todd / Avalon / Avalon / Profimedia

Na pitanje da li je za Megan važno da se Arči naziva princom, rekla je da se radi o „ideji da naš sin nije bezbedan, kao i o ideji da prvi obojeni član ove porodice ne dobije titulu na isti način kao i drugi unuci“.

Nova titule za starijeg brata Vilijama

Podsećamo, nakon smrti kraljice Elizabete II koja je na tronu provela sedam decenija, njen sin Čarls postao je novi kralj. Kako je večeras potvrđeno, novi kralj izabrao je ime Čarls III, dok će njegovu dosadašnju titulu poneti njegov najstariji sin Vilijam.

Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža., što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.

twiter kejt i vilijam
twiter kejt i vilijam

Jedan od prvih zadataka novog kralja bio je da odabere ime pod kojim će vladati. Mogao je da izabere jedno od nekoliko svojih srednjih imena. Puno ime dosadašnjeg princa od Velsa je Čarls Filip Artur Džordž.

„Kraljica je umrla mirno“

Kraljica Elizabeta umrla je danas u Balmoru u Škotskoj u 96. godini.

Pročitajte još:

„Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London“, navedeno je u saopštenju.

Elizabeta je na tron došla sa 25 godina, a ove godine obeležila je sedam decenij vladavine. Uspešno je vodila monarhiju kroz decenije turbulentnih promena.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta II krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare