Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.

PROČITAJTE JOŠ:

Elizabeta II je važila za voljenu vladarku koja je vodila Britaniju kroz burna i turbulentna vremena. Takođe, bila je najdugovečniji britanski monarh koji je na prestolu proveo punih 70 godina.

Osim što je bila kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, bila je i monarh u 16 zemalja Komonvelta, a takođe i vrhovni poglavar engleske crkve. Uživala je veliko poštovanje širom sveta.

Elizabeta II rođena u Londonu 1926. godine. Njeno puno ime je Elizabeta Aleksandra Meri. Njen otac bio je britanski kralj Džordž VI, koji je na vlast došao kada je njegov brat Edvard VIII abdicirao kako bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/STR

Elizabetu i njenu mlađu sestru Margaret odgajala je guvernanta, a krštena je u kapeli Bakingemske palate.

Kao mala dobila je nadimak „Lilibet“ jer nije umela da izgovori svoje ime. Tim nadimkom ju je oslovljavao i deda kralj Džordž V i otac Džordž VI, a kasnije i njen suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga.

Kada je imala 13 godina, počeo je Drugi svetski rat. Iako je bila dete ona se trudila da pomogne roditeljima i da bodri svoj narod u teškim momentima. Godine 1940. preko dečje emisije, obratila se mališanima koji su bili evakuisani zbog ratnih dešavanja. Potom se 1945. godine pridružila vojsci gde je obavljala dužnosti vozača i mehaničara.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: FIONA HANSON / AFP / Profimedia

Elizabeta nije išla u školu, ni u javnu ni u privatnu, već se kao većina dece koja su pripadala kraljevskoj porodici školovala kod kuće, gde je na raspolaganju imala najbolje učitelje.

Do sedme godine naučila je da čita i piše. Takođe, učila je francuski jezik, pohađala časove klavira i ples, a sve se promenilo kada je postalo očigledno da će jednog dana sesti na britanski presto.

Brak sa princom Filipom

Na početku Drugog svetskog rata upoznala je svog budućeg muža Filipa koji je, ujedno, i njen daleki rođak.

On se obreo u Britaniji zbog studiranja na Kraljevskog pomorskom koledžu. Počeli su da se dopisuju, što je trajalo tokom celog rata. Filip ju je zaprosio čim se vratio sa Pacifika. Zajedno pojavili na venčanju zajedničke rođake 1946. godine. Sve više i više vremena su provodili zajedno – išli su na izlete, uživali u vožnji automobilom… a onda je došao i brak.

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:EPA/ROBERT PERRY

Venčali su se 1947. godine u u londonskoj Vestminsterskoj opatiji na ceremoniji o kojoj se i danas priča.

Filip je promenio svoju pravoslavnu veru kako bi mogao da se oženi Elizabetom i odrekao se svojih titula. Postao je britanski državljin i više nije polagao pravo na strani presto kao naslednik. Dobio je titulu vojvode od Edinburga i koristio je majčino prezime Mauntbaten.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: The Print Collector / Heritage Images / Profimedia

Od Filipove rodbine, na venčanje je bila pozvana samo njegova majka.

Njegovim rođacima iz Nemačke zabranjeno je prisustvo venčanju zbog povezanosti sa nacističkim krugovima, tačnije jer su njegove sestre bile udate za nacističke zvaničnike. Na venčanju nije bio ni Elizabetin stric Edvard VIII, a sa njim se solidarisala i Elizabetina tetka, princeza Marija.

Ovaj događaj zauzima posebno mesto u srcima Britanaca jer im je posle ratnih stradanja u Drugom svetskom ratu doneo veliku radost. Takođe, ovo venčanje je prvi događaj vezan za kraljevsku porodicu koji je prenosila televizija.

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:EPA-EFE/STR

Par se trudio da živi što je normalnije moguće, pa su zbog Filipovog posla u mornarici, dve godine proveli na Malti. Kako su i sami isticali, ovaj period je za njih bio najsrećniji jer su imali priliku da uživaju kao i svaki drugi “običan” par. I kasnije tokom braka često su odlazili na ovo ostrvo, a zanimljivo je da su na Malti proslavili i 60. godišnjicu braka.

Filip je preminuo 2021. Godine, posle 73 godine braka, a dirljiv oproštaj kraljice Elizabete od Filipa je sadržao i cedulju, čiji sadržaj zna samo ona.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: Anwar Hussein Collection / Sipa Press / Profimedia

Proglašenje za britansku kraljicu

Njihov život se promenio iznenada 1952. godine kada je preminuo Elizabetin otac, kralj Džordž VI. Elizabeta i Filip su u tom trenutku bili u Keniji. Čim su čuli tužne vesti vratili su se u Britaniju. Istog dana je proglašena za kraljicu, a svečano krunisanje je održano 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Njena vladavina je obeležena brojnim promenama, ali je Elizabeta uvek išla u skladu sa vremenom. Elizabeta II je posetila čak 116 država i važi za šefa države koji je posetio najviše zemalja.

Ona važi za jednu od najuticajnijih žena svih vremena. Jedini je živi šef neke od država koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu. Naredne 2022. godine kraljica slavi jubilej – 70 godina vladavine. Pripreme za taj svečani događaj su već u toku.

Kraljica Elizabeta II važi za izuzetno bogatog monarha i „teška je“ oko 600 miliona dolara. Međutim, nije najbogatiji mornah na svetu i nije najbogatija osoba u Velikoj Britaniji.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Slavila je dva rođendana – pravi i službeni. Pravi joj je 21. aprila, a službeni u junu. Razlog datira iz 1748. godine, kada je Džordž II ustanovio tradiciju duplih rođendana. Kako je bio rođen u novembru kada je vreme loše, a hteo je javno slavlje sa svojim podanicima, odlučio je da organizuje paradu kada bude lepo vreme. Od tada je sve počelo i tradicija je opstala.

Potomci kraljice Elizabete

Kraljica Elizabeta II je majka četvoro dece – ima tri sina i jednu ćerku. Prvo dete Elizabete II i princa Filipa je princ Čarls, princ od Velsa, naslednik prestola. Druga se rodila ćerka, princeza Ana, a onda i prinčevi Endru i Edvard. Sva njena deca imaju svoje porodice, a svako ima po dvoje dece.

Princ Čarls je bio u braku sa princezom Dajanom, od koje se zvanično razveo 1996. Godine. Godinu dana kasnije princeza Dajana je poginula u Parizu. Čarls je sa Dajanom imao dvoje dece – princa Vilijama, koji je u braku sa Kejt Midlton i princa Harija koji je u braku sa američkom glumicom Megan Markl. Princ Vilijam i njegova supruga Kejt imaju troje dece – sinove, prinčeve Džordža i Luija i ćerku, princezu Šarlot.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: David Parker / Alamy / Alamy / Profimedia

Na britanski presto posle njene smrti sešće njen najstariji sin princ Čarls. Njegova supruga Kamila će tom prilikom postati kraljica supruga, što je i bila želja Elizabete II. Ona je to svoje razmišljanje iznela i javno i time dala podršku Kamili. Mnogo su istakli tom prilikom da je Kamila tim činom i zvanično dobila dugo željenu potvrdu i prihvatanje od strane kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta i princ Carls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA-EFE/STR

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Kraljica Elizabeta II napravila je presedan sa vojvotkonjom Kamilom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare