Foto:GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Malezijska obalska straža saopštila je da je zadržala kineski brod za koji se veruje da je učestvovao u pljački brodske olupine iz Drugog svetskog rata, prenosi agencija Kyodo. Malezijska Agencija za plovidbu vodenog saobraćaja saopštila je da je brod registrovan u Kini, a njegova posada sa 32 člana zadržana je jer su se bez dozvole usidrili u vodama u blizini istočne obale malezijske južne države Johor.

Obalska straža objavila je da su na brodu pronašli topovske granate za koje se veruje da su s potopljenih britanskih vojnih brodova iz Drugog svetskog rata, „Prince of Wales“ i „Repulse“. Istraživači su na brodu pronašli 46 eksploziva, uključujući topničke granate od 135 milimetara i 40 milimetara, za koje se veruje da su s ratnog broda. Granate su slične onima koje su otkrivene ranije ovog meseca na skladištu otpada u Johoru, prenosi Jutarnji list.

Kineski mediji na engleskom jeziku prećutali su zadržavanje broda iako u takvim situacijama odmah „dižu buku“.

Oglasilo se kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odgovarajući na upit AFP-a.

„Malezijske vlasti kažu da ispituju posadu kineskog broda osumnjičenog za pljačku dve brodske olupine iz Drugog svetskog rata u malezijskim vodama. Je li Ministarstvo upoznato s ovim slučajem i imate li kakvih informacija koje biste mogli da podelite s nama“, navedeno je.

„Primetili smo to. Kineska ambasada u Maleziji u bliskoj je komunikaciji s Malezijom kako bi saznala relevantne informacije i zatražila od malezijske strane da pravedno postupa u slučaju, u skladu sa zakonom, ozbiljno omogući bezbednost i zakonska prava i interese kineskih državljana i pravovremeno izvesti o napretku istrage“, rekao je zvaničnik ministarstva Mao Ning.

Brodske olupine na meti su pljačkaša jer su građene od „preratnog čelika“, izvaljanog pre prve detonacije nuklearne bombe: nisko zračenje u čeliku čini ga retkim i vrednim resursom za upotrebu u medicinskoj i naučnoj opremi, smatra BBC. Na kineskom brodu je pronađen i metal. „New Straits Times“, malezijski dnevni list na engleskom, navodi stručnjake koji su rekli da su se pljačkaši specijalizovali za pljačku brodova iz Drugog svetskog rata kako bi došli do čelika i bakra, koji mogu da donesu milione, jer nisu radioaktivni.

Pročitajte još...

Malezijski izvori smatraju da je zadržani brod učestvovao u pljačkanju olupina inostranih brodova u Javanskom moru.

„Prince of Wales“ i „Repulse“ poslati su u Singapur kako bi poduprli odbranu Malaje. Potopljeni su japanskim torpedima 10. decembra 1941. godine. U napadu – koji se dogodio tri dana nakon napada na američku flotu u Pearl Harboru – poginulo je 842 mornara i smatra se jednom od najgorih katastrofa u istoriji britanske mornarice.

Britansko ministarstvo odbrane osudilo je „skrvrnuće“ pomorskih vojnih grobnica nakon saopštenja da su pljačkaši poharali olupine ovih brodova.

BONUS VIDEO Železnička nesreća u Holandiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar