Kim napravio haos: Severna Koreja ispalila 10 raketa
Foto: AP/printscreen

Severna Koreja je tokom noći ispalila oko 80 artiljerijskih projektila na pomorsku graničnu zonu, saopštila je Južna Koreja, dok su južnokorejski i američki ministri odbrane obećali da će pokazati odlučnost u suočavanju sa raketnim testovima Severa.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila više projektila u more, uključujući moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), što je navelo Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže vazdušne vežbe koje su razbesnele Pjongjang.

Južnokorejska vojska saopštila je u četvrtak, nešto pre ponoći, da je zabeležila više od 80 artiljerijskih granata koje je Severna Koreja ispalila u more, što je kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018.

Južna Koreja je uputila upozorenje Pjongjangu zbog rakete, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva odbrane

Na sastanku u Vašingtonu, američki ministar odbrane Lojd Ostin i južnokorejski ministar odbrane Li Džong-sup obećali su da će tražiti nove mere kako bi demonstrirali „odlučnost i sposobnost“ alijanse nakon ponovljenih severnokorejskih provokacija, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tenzije rastu na Korejskom poluostrvu pošto je Pjongjang ove godine izveo rekordan broj lansiranja raketa, uključujući najmanje 23 samo u sredu i lansiranje interkontinentalne balističke rakete dan kasnije.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je u četvrtak da nije jasno kada bi Severna Koreja mogla da izvrši probu nuklearnog oružja, iako Vašington od maja kaže da se Severna Koreja sprema da nastavi nuklearno testiranje prvi put od 2017.

Sjedinjene Države veruju da Kina i Rusija imaju dovoljno uticaja da odvrate Severnu Koreju od testiranja nuklearne bombe, rekao je zvaničnik Rojtersu.

BONUS VIDEO: Kim napravio haos: Severna Koreja ispalila 10 raketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar