Foto: REUTERS/Yan Dobronosov

Na društvenim mrežama se pojavio srceparajući video koji prikazuje jednog oca iz Dnjepra kako proslavlja rođendan sa svojim ćerkama pre nego što je ubijen u brutalnom ruskom raketnom napadu koji se dogodio tokom vikenda.

Fotografije koje prikazuju njihov razoreni stambeni blok postale su viralne, a ogromna rupa od eksplozije na jednoj strani zgrade otkriva porodičnu žutu kuhinju.

Ista prepoznatljiva kuhinja mogla se videti i na snimku sa rođendanske proslave, na kojoj je poznati ukrajinski bokserski trener Mihail Korenovski (39) sa svojom porodicom proslavio rođendan svoje ćerke.

Vlasti su saopštile da je broj poginulih u razornom napadu na jugoistoku Ukrajine u utorak porastao na 41 nakon što je telo deteta izvučeno iz ruševina.

Još 25 stanovnika grada Dnjepra se i dalje vodi kao nestalo, prema rečima Valentina Rezničenka, guvernera Dnjepropetrovske oblasti, čiji je glavni grad Dnjepar.

Ekipe hitne pomoći su očistile oko 90 odsto ruševina tokom 63-časovne potrage nakon subotnjeg napada, rekao je on. Ima 79 ranjenih, dodao je on, od kojih je 28 hospitalizovano, a 10 u teškom stanju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski proglasio je raketni napad ratnim zločinom.

Stanovnici su se danas okupili da uzmu toplo piće i hranu pored delimično srušene stambene zgrade u sovjetskom stilu koju je u subotu razorila raketa.

Video koji se pojavio na internetu je u ponedeljak otkrio kako je napad uništio živote srećne porodice pune ljubavi koja je živela u zgradi koju su pogodile snage ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na snimku je Korenovski prikazan u svom stanu na poslednjem spratu dok je mlada porodica bila slavila rođendan. Trener bokserskog tima Dnjepra i bivši učenik Odeske škole boksa poginuo je u istom stanu u koji je udarila ruska krstareća raketa.

Fotografija sa lica mesta prikazuje pokolj u žutoj kuhinji – gde je ranije održana rođendanska zabava i gde je njegova ćerka viđena kako duva ružičaste svećice na velikoj rođendanskoj torti.

Dnjepropetrovsk Ukrajina Foto:EPA-EFE/STR

Na suprotnoj strani sobe, žuta kuhinja se vidi iznenađujuće netaknuta. Isti ormarići koji se vide na video snimku rođendanske zabave i dalje stoje. Neke od fioka i vrata ormara su odškrinute, ali inače još uvek stoje.

PROČITAJTE JOŠ:

Dve ćerke Korenovskog – Margarita (12) i njena mlađa sestra Marusja, navodno su bile napolju, ali u blizini kada im je ruski projektil zauvek promenio živote. One su sada ranjene i zbrinute su na intenzivnoj nezi, prema lokalnim izveštajima.

Njegova supruga Olga (38) lični trener i nutricionista, takođe je preživela eksploziju.

Posle napada, majka je objavila: „Umesto ove rupe, ovde je bio moj stan, u kome sam živela sa porodicom devet godina. U vreme eksplozije, moja deca i ja smo bili u šetnji… a moj muž je došao kući posle takmičenja, jeo i trebalo je da izađe i da nam se pridruži“.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenski je obećao da će privesti odgovorne pravdi, rekavši da je to „osnovni zadatak“ za Ukrajinu i njene zapadne saveznike.

„Ovaj udar na Dnjepar, kao i drugi slični napadi, posebno spadaju u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda“, rekao je on u video obraćanju u ponedeljak.

„I mi ćemo iskoristiti sve raspoložive mogućnosti – i nacionalne i međunarodne – da osiguramo da se sve ruske ubice, svi koji izdaju i izvršavaju naređenja o raketnom teroru protiv našeg naroda, suoče sa zakonskim kaznama“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar