Foto: E. M./Klix.ba; D.H/N1 ; privatna arhiva facebook

Ubijeni Saša K. iz Doboja, kao što je i zvanično potvrđeno, duži vremenski period trovan tabletama. Prema saopštenju Okružnog suda njegova maloletna ćerka (14) je kobne večeri ocu u limunadu sipala izmrvljene tablete „treana“.

„U nameri da liše života Sašu K. 29. januara u popodnevnim časovima, a nakon što je maloletna A. K. usitnila veći broj tableta naziva ‘treana’ jačine 10 mg, koje je kupila sestra prvoosumnjičene V. M. na molbu osumnjičenih, iste pomešala sa vodom, da bi u dogovoru sa osumnjičenima, u večernjim satima otišla u porodičnu kuću svog oca gde je uz upotrebu vode, u kojoj se nalazio izmrvljeni prah tableta, napravila limunadu koju je dala svom ocu“, saopšteno je iz Okružnog suda.

Foto: Vesna Lalić

Žrtva je bila svesna nuspojava, tražila je medicinsku pomoć, međutim nalazi koje je radio bili su uvek uredni. Stručnjaci navode da se “Trean“ ne može kupiti bez recepta. Prema rečima apotekara, čak i kada pacijent plaća punu cenu – mora imati recept.

„‘Trean’ od 10 mg, košta oko 35 KM (18 evra), a na recept ta cena iznosi ili 3 KM (1,54) ili se ne plaća ništa. Prema mojim iskustvima, kod nas se taj lek najčešće koristi kod pacijenata sa šizofrenijom ili bipolarnim poremećajem“, kaže magistar farmacije, prenosi Srpska info.

Pročitajte još...

Inače, taj lek sadrži aktivnu supstancu olanzapin. Lek pripada grupi lekova poznatoj kao antipsihotici i koristi se u lečenju sledećih stanja: šizofrenije, bolesti sa simptomima kao što su umišljanje da čujete, vidite ili osećate neke stvari kojih nema, pogrešna uverenja, neobična sumnjičavost i povlačenje u sebe. Lekovi ovog tipa mogu uzrokovati neobične pokrete uglavnom lica ili jezika. Veoma retko, lekovi ovog tipa uzrokuju kombinaciju groznice, ubrzanog disanja, znojenje, ukočenost mišića i pospanost ili uspavanost.

Primećeno je povećanje telesne mase prilikom primene leka. Visok nivo sećera i masti u krvi (trigliceridi i holesterol) je primećen kod pacijenata koji uzimaju ovaj lek. Saša K. je, po tvrdnjama onih koji su ga poznavali, imao većinu nuspojava leka koji mu je sipan u piće. Sumnjao je da nešto nije u redu, pogotovo nakon saobraćajne nesreće koje se uopšte nije sećao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare