Kazahstan protest
Protest u Kazahstanu Foto:REUTERS/Pavel Mikheyev

Hiljade demonstranata širom Kazahstana već tri dana zaredom prostestuju protiv poskupljenja gasa od 100 odsto, tačnije protiv ukidanja ograničenja cene goriva. Kako su protesti postali nasilni — jedna grupa je pokušala da upadne u kancelariju gradonačelnika u najvećem gradu u državi — kazahstanska policija otvorila je danas vatru, koristeći suzavce i šok bombe protiv demonstranata.

Protesti protiv naglog poskupljenja tečnog naftnog gasa, koji mnogi Kazahstanci koriste kao gorivo, počeli su 2. januara u gradu Žanaozen na uljem-bogatom zapadu države, gde je 2011. godine tokom protesta naftnih radnika, koji su zahtevali bolje plate i radne uslove, ubijeno 16 osoba.

PROČITAJTE JOŠ:

Kazahstanska policija do sada je privela najmanje 20 demonstranata a, kako piše Al Džazira, postoje prijave da su vlasti u nekim oblastima isključile internet, blokirale sajtove za vesti i pritvorile novinare koji su izveštavali sa protesta, uključujući novinara kazahstanskog servisa Radio Slobodna Evropa Darhana Umirbekova.

Demonstranti su prvenstveno zahtevali da se cena tečnog naftnog gasa prepolovi i vrati na nivo na kom je bila prošle godine u ovo vreme, što se danas zapravo i dogodilo: Cena gasa vraćena je na staro.

Međutim, kako su se protesti brzo prošili i na druge gradove, proširili su se i zahtevi protestanata, koji sada uključuju i smenu vlasti. 

„Vlada neće pasti, ali želimo uzajamno poverenje i dijalog, a ne sukob“, kazao je u video poruci predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, upozorivši građane da su pozivi na napade na vladine i vojne objekte nelegalni.

Protesti, koji su počeli za vikend, danas su postali i nasilni. Jedna grupa demonstranata probala je da upadne u kancelarije gradonačelnika najvećeg grada u Kazahstanu a došlo je i do više sukoba sa policijom, kao i paljenja mnogih automobila. Evo kako je, otprilike, prema fotografijama i snimcima sa lica mesta, sve to izgledalo:

Kazahstan protest
Protest u Kazahstanu Foto:REUTERS/Pavel Mikheyev
Kazahstan protest
Protest u Kazahstanu Foto:REUTERS/Pavel Mikheyev
Kazahstan protest
Protest u Kazahstanu Foto:REUTERS/Pavel Mikheyev

Bonus video: Građani blokirali Gazelu – 3. januar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar