Foto:EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Oglasili su se putnici koji su u utorak uveče videli 36-godišnjaka kako se davi u otpadnim vodama broda „Plavi horizont” grupe Atika dok je brod isplovljavao iz luke Pirej. Kako se navodi, dva člana posade su čoveka nasilno gurnula sa broda, bacivši ga u more.

Za Prototema.gr govori očevidac tragedije, koji je video kako dvojica muškaraca tri puta guraju žrtvu, zbog čega je pao u vodu i izgubio život.

Kako kaže, dok se 36-godišnjak davio, dvojica članova posade nisu ništa preduzela da ga spasu i naredili su da put normalno krene.

„Nije kao da je sam pao u more. Uradio si glupost i bacio ga u more. Okreneš se na licu mesta, hladno pogledaš čoveka u moru, a kad ga uhvati vrtlog elise i uvuče, okreneš se i kažeš ‘odlazimo’. Bez truda, da mu baciš prsluk za spasavanje, da kaže ‘zaustavi brod, pao je čovek, hajdemo da ga spasimo’. Kao da ništa nije bilo, brod je krenuo i otišao na lep put. Druga osoba se okrenula i rekla ‘nastavljamo normalno, idemo’“, objašnjava za Prototema.gr Dimitris koji se u to vreme nalazio na zadnjoj strani palube i opisuje dramatične sekunde u kojima je nesrećni muškarac izgubio život.

„Čovek je bio na brodu i verovatno nije imao kartu. Napravio je dva-tri pokušaja da drugi uđe u brod, a čovek u beloj košulji ga je kada je katapult krenuo da napušta dok. Brod je odlazio sa pristaništa. I stalno ga je gurao. Svi smo vikali ‘šta radiš? šta radiš’? To je bio jasan signal da će pasti u more i kao rezultat toga on je pao“, kaže putnik koji je dao izjavu pripadnicima obalske straže o nezamislivoj tragediji koju je video kako se odvija pred njegovim očima.

„Zbacili su ga sa katapulta i ubili“

Putnici F/B ELIROS-a koji je pristao u Pireju pored Plavog horizonta bili su svedoci stravičnog incidenta koji je za posledicu imao smrtonosnu povredu 36-godišnjeg muškarca.

Šokirani incidentom sa dvojicom muškaraca iz posade Plavog horizonta koji su nasilno gurnuli 36-godišnjaka da ga zbace sa katapulta i sa broda, čak su kontaktirali obalsku stražu da to prijave.

Protothema.gr je kontaktirao telefonom Froso Tetrantonaki, koji se nalazio na brodu ELIROS i koji je bio na palubi broda u vreme incidenta.

„Na ELIROSU je bilo mnogo ljudi koji su izašli na palubu po cigaretu i jasno videli incident. Videli su ljude iz posade Plavog horizonta kako guraju čoveka preko palube. Gurnuli su ga tri-četiri puta pre nego što je krenuo na brodsku rampu“, kaže Tetrantonakis i dodaje da su desetak minuta nakon pada u more videli telo čoveka kako pluta u vodi.

„U tom trenutku sam pozvao obalsku stražu i podneo zvaničnu žalbu na incident. Čoveka su gurnuli u more i on se udavio. Ubili su ga, reči su koje sam preneo lučkim službenicima“, izjavio je on, napominjući da je njegovo telo plutalo oko 30 minuta dok ga nisu pokupili.

Ovo svedočenje je takođe potvrdio Vasilis Mikropoulos koji je takođe na F/B ELIROS-u i razgovarao je sa Prototemom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve smo jasno videli. Bili smo udaljeni pedeset metara. Gurnuli su ga i rekli mu da ode“, naglašava on u svojim izjavama.

Treba napomenuti da je zbog incidenta F/B ELIROS otputovao sa zakašnjenjem na odredište.

Oglasio se i ministar

Ministar pomorstva, Miltiadis Varviciotis, izrazio je žal zbog incidenta.

Kako je istakao u svojoj objavi, Lučka uprava Pirej preduzima sve potrebne radnje da se slučaj rasvetli i da se utvrdi ko je odgovoran.

„Izražavam svoju tugu zbog tragičnog incidenta u luci Pirej u kojem je jedan čovek izgubio život. Lučka uprava Pirej preduzima sve neophodne radnje da se slučaj rasvetli“, naveo je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar