Foto: Shutterstock

Jugoistok Australije našao se danas na udaru toplotnog talasa koji je povećao rizik od šumskih požara i naterao vlasti da zabrane paljenje vatre u velikim delovima države Novi Južni Vels. Nacionalna meteorološka služba predvidela je maksimalnu temperaturu u Sidneju, najnaseljenijem gradu Australije, od 40 stepeni Celzijusa, gotovo 15 stepeni iznad prosečne najviše temperature za decembar u gradu.

Kako piše Index.hr,  u centru Sidneja, glavnog grada Novog Južnog Velsa, temperatura je u 13 časova u subotu bila 38.9 stepeni, prema podacima meteorološke službe. Premijer Entoni Albanis rekao je u Sidneju da je „vreme je da se brinemo jedni o drugima i ostanemo bezbedni“. „Danas u Sidneju, i u drugim delovima istočne obale, to je podsetnik da klimatske promene nisu šala“, rekao je Albanis.

Pročitajte još...

Vrućina povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara tokom australijskog leta od decembra do febraura zbog vremenskog fenomena El Njinja, obično povezanog s ekstremima kao što su šumski požari, cikloni i suše.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar