Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Nemačka je danas poslala prve dve od tri planirane jedinice protivvazdušne odbrane Patriot u poljski grad Zamošće blizu ukrajinske granice, gde će biti raspoređene kako bi sprečile zalutale raketne napade.

Nakon što su prošlog novembra dve osobe poginule od zalutalog ukrajinskog projektila koji je pogodio poljsko selo Przevodov, a incident izazvao strah da će se rat u Ukrajini preliti preko granice, Berlin je ponudio da rasporedi tri svoje Patriot jedinice u Poljskoj da pomognu u obezbeđivanju njenog vazdušnog prostora, prenosi Rojters.

„Jedan od razloga zašto će Nemačka sada podržati NATO-ov istočni bok u Poljskoj sa Patriotima je svakako zato što smo videli koliko brzo može doći do prelivanja sukoba između Rusije i Ukrajine na zemlje članice NATO“, rekao je pukovnik Jerg Sivers novinarima u istočnonemačkom gradu Gnojenu pre slanja Patriota.

Sivers, koji će komandovati nemačkom jedinicom u Poljskoj, podvukao je odbrambenu prirodu Patriot sistema. „Patriot je striktno odbrambeni sistem i nadamo se da ćemo moći tamo da pružimo dovoljnu zaštitu da sprečimo napade ili nesreće poput one u novembru“, dodao je on.

***

BONUS VIDEO: Lice mesta pada ukrajinskog helikoptera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar