Foto: Shutterstock

U Holandiji je otkriven zabrinjavajući porast slučajeva upale pluća među decom, što odražava sličan porast u Kini. Holandski stručnjaci kažu da se uglavnom radi o deci od pet do 14 godina. Podaci pokazuju da su stope bolesti, koje mogu da budu opasne po život, gotovo dvostruko više od vrhunca zabeleženog prošle godine.

Ova vest stiže istovremeno dok se Kina bori sa spostvenim „tajanstvenim“ porastom broja slučajeva upale pluća, a mediji navode da su bolnice „pretrpane bolesnom decom“, piše Jutarnji list.

Foto:Shutterstock

Snimci koji podsećaju na scene iz najmračnijih dana kovida pokazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekcijsko sredstvo po školama, hodnicima, ali i na otvorenom prostoru.

Zvaničnici u Pekingu kažu da krivac za ovu situaciju nije neki novi virus, već tvrde da je porast rezultat talasa sezonskih bolesti koji je jači nego inače s obzirom da se zemlja suočava sa prvom zimom bez kovid ograničenja.

Ali zdravstveni radnici Ujedinjenog Kraljevstva kažu da će još pričekati u vezi konačnog zaključka o tome šta izaziva tolika oboljenja.

Foto:Pakua Piotr / Alamy / Alamy / Profimedia

Holandski institut za istraživanje naučnih usluga (NIVEL) rekao je da je već od avgusta primetan povećan broj pacijenata s upalom pluća koji dolaze kod svog lekara opšte prakse.

Upala pluća je obično uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, a do ozdravljenja najčešće dolazi za dve nedelje. Glavni simptomi su kašalj, otežano disanje i groznica.

Međutim, neki ljudi mogu jako da se razbole, posebno stariji od 65 godina, bebe ili mala deca i oni sa plućnim bolestima.

Podaci NIVEL-a pokazuju da je u nedelji zaključno sa 16. novembrom 103 na 100.000 dece od pet do 14 godina dobilo dijagnozu upale pluća. Na vrhuncu prošle godine bilo je samo 58 slučajeva na 100.000.

Pročitajte još...

Slučajeva ima sve više i među decom mlađom od četiri godine, iako su stope oboljenja i dalje niže nego pre pandemije. Međutim, zaraze su u opadanju među mlađima od 65 godina. NIVEL nije ponudio objašnjenje za nagli porast slučajeva. Međutim, Holandija se trenutno suočava i s porastom slučajeva gripa, kovida i RSV-a, a sva tri virusa mogu da uzrokuju upalu pluća.

Profesor Ijan Džons, virolog sa Univerziteta Riding, rekao je da „nije jasno zašto“ Holadnija beleži porast slučajeva upale pluća – osim ako ne beleže svoje podatke „pažljivije nego drugi“.

„To bi mogla da bude lokalna sezonska epidemija koja se slučajno poklopila sa slučajevima u Kini. Pneumonija može da ima mnogo uzroka, pa sumnjam da se to može ispravno analizirati dok se ne definiše temeljna infekcija“, kazao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare