Fotoshutterstock by Shan_shan; shutterstock by Yammy8973; shutterstock

Bolnice u Pekingu i severnoj Kini bore se sa porastom broja dece sa respiratornim tegobama. Stotine pacijenata čeka u redovima u dečjim bolnicama. Zvaničnik dečije bolnice u Pekingu rekao je da broj pacijenata premašuje kapacitet bolnice, jer dnevno pregledaju više od 7.000 pacijenata. Najveća pedijatrijska bolnica u obližnjem Tjenđinu oborila je rekord u subotu, primivši više od 13.000 dece na ambulantnim i urgentnim odeljenjima.

Zdravstveni zvaničnici u Pekingu i drugim velikim gradovima na severu Kine rekli su da su tipične sezonske bolesti, uključujući grip i respiratorni virus (RSV), kao i mikoplazma pneumonija – bakterijska infekcija koja obično izaziva blagu infekciju i pogađa decu, piše CNN.

Pneumonija je opšti medicinski termin koji se koristi za opisivanje infekcije i upale pluća. Može biti uzrokovano raznim virusima, bakterijama ili gljivicama.

Foto: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP / Profimedia

Porast slučajeva širom severne Kine dolazi usred porasta sezonskih respiratornih infekcija širom severne hemisfere, uključujući i Sjedinjene Američke Države, gde se RSV širi neverovatnom brzinom među decom.

Ali situacija u Kini izazvala je globalnu zabrinutost nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila od Kine da pruži više informacija o porastu ovih bolesti, kao i nedijagnostikovanu upalu pluća kod dece.

Kina deca potomstvo
Kina deca Foto:Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Međutim, nakon razgovora sa kineskim zdravstvenim i bolničkim zvaničnicima, SZO je saopštila da podaci ukazuju na povećanje broja ambulantnih konsultacija i prijema dece u bolnicu zbog mikoplazma pneumonije u maju i uobičajenih sezonskih bolesti RSV, adenovirusa i virusa gripa od oktobra.

Kako su mediji objavili, kineske vlasti su rekle da „nije otkriven nikakav neobičan ili novi patogen, niti je klinička slika neobična“.

Epidemiolog sa Univerziteta u Australiji Ketrin Benet rekla je da je glavna briga da li bi porast broja pacijenata sa upalom pluća ukazivao na neki novi patogen ili ozbiljnost bolesti. Prema njenim rečima, važno je pratiti izvore zaraze.

kruzer srpski državljani
Foto: Profimedia.rs

Prepune bolnice

Poslednjih nedelja, roditelji su se žalili na gužve u bolnicama, jer bi sa bolesnom decom satima čekali da dođu na red.

U pedijatrijskoj bolnici u Pekingu, sale su bile toliko pune da su neka deca sedela u krilima svojih roditelja, koji su u hodnicima poređali stolice na rasklapanje.

Porast poseta bolnicama poklapa se sa prvom zimom u Kini nakon popuštanja mera za koronavirus. Kontrole su naglo popuštene prošlog decembra nakon što su izbili retki protesti protiv mera pandemije.

norovirus
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / Panthermedia / Profimedia

Profesor respiratorne medicine u Sidneju, Kristin Dženkins, rekla da porast virusnih infekcija respiratornog trakta kod dece u ovo doba godine nije neočekivan.

„Međutim, u kontekstu pandemije zbog relativno novog virusa kao što je novi koronavirus i potencijala da novi virusi ili mutacije izazovu bolest respiratornog trakta, brzo prijavljivanje i praćenje su od suštinskog značaja“, rekla je ona.

Ipak, kineski zvaničnici apeluju na građane da preduzmu mere predostrožnosti, poput vakcinisanja i nošenja maski, piše BBC.

Foto: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP / Profimedia

Od oktobra, severna Kina je prijavila „povećanje obolevanja sličnih gripu“ u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine, saopštila je SZO.

SZO je saopštila da „pomno prati situaciju i da je u bliskom kontaktu sa nacionalnim vlastima u Kini“.

Virusi
Virusi; Foto:TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Agencija UN smatra da bi ljudi mogli da budu nervozniji u vezi sa virusima prijavljenim u Kini, i to sve zbog pandemije koronavirusa.

Zvaničnici su porast oboljevanja pripisali ukidanju ograničenja koronavirusa.

Pročitajte još...

„Kina sada verovatno doživljava veliki talas respiratornih infekcija kod dece, jer je ovo prva zima nakon ‘zatvaranja'“, rekao je profesor Fransoa Balu sa Londonskog instituta za genetiku.

Profesor Pol Hanter sa Univerziteta Istočne Anglije (UEA) rekao je da trenutno ima premalo informacija da bi se postavila konačna dijagnoza o tome šta izaziva infekcije.

„Sve u svemu, ovo mi ne zvuči kao epidemija novog virusa. Da jeste, očekivao bih da oboljevanja vidim i kod odraslih. Nekoliko infekcija prijavljenih kod odraslih ukazuje na postojanje imuniteta“, smatra on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar