Jakov Milatović Foto: Amir Hamzagic / AFP / Profimedia

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da je glavni scenario za tu zemlju da sva pregovaračka poglavlja za Evropsku uniju budu potpuno zatvorena do 2026. godine, prenele su danas "Vijesti".

„Osnovni scenario je da bi sva pregovaračka poglavlja bila potpuno zatvorena 2024, 2025. i 2026. godine. 2027. godina bi bila prepuštena parlamentima država članica EU za ratifikaciju našeg pristupanja, a mi zaista verujemo da bi 2028. godina mogla biti realno ostvariva za punopravno članstvo Crne Gore u EU“, rekao je Milatović za slovenački list „Delo“.

On je dodao da „Crna Gora mora postati kao Slovenija, da bi onda težila da postane slična Švajcarskoj ili Singapuru“.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Crne Gore je rekao da su „mnoga poglavlja već spremna za zatvaranje“, ali da zbog nove metodologije mora da se napravi značajan napredak u delu onih koja se odnose na vladavinu prava da bi se krenulo u zatvaranje preostalih.

„Kako bi se napravio značajan iskorak u oblasti vladavine prava, potrebna je kvalifikovana većina u Parlamentu za imenovanje sudija i tužilaca. To je donekle i razlog zašto smo dobili ovakvu parlamentarnu većinu i ovakvu vladu. Očekujem da nova skupštinska većina i Vlada do kraja ove godine uspeju da pronađu neophodnu kvalifikovanu većinu u Parlamentu za imenovanja u pravosuđu“, istakao je Milatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar