Ukrajina, eksplozija, vatra
Foto: State Emergency Service of Ukrai / UPI / Profimedia

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ukrajini, saopštio je da je jutro dočekao u skloništu zbog sirena za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom Kijeva, da bi potom usledila serija eksplozija u Kijevu i brojnim ukrajinskim gradovima.

„Počinjem jutro u skloništu dok se sirene oglašavaju širom Kijeva. Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju protivpravnu agresiju“, napisao je Borelj na X platformi.

Rusija je izvela raketni udar na Kijev i druge ukrajinske gradove u jutarnjim satima, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, a nekoliko eksplozija se čulo u glavnom gradu zemlje kada su sistemi protivvazdušne odbrane bili angažovani na odbijanju napada. Glasne eksplozije čule su se u Kijevu nešto pre 7 sati, izvestili su očevici agenciju Rojters. Jedan čovek je ubijen u južnom gradu Nikolajevu, a devet ljudi je ranjeno u Kijevu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na Telegramu da su angažovani sistemi protivvazdušne odbrane. On je dodao da su delovi glavnog grada Ukrajine ostali bez struje danas, nakon što je oborena ruska raketa oštetila dalekovode.

U Kijevu i ostatku zemlje vazdušna upozorenja traju već više od dva sata, navodi Rojters. Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, na severoistoku Ukrajine, saopštio je da su ruske rakete pogodile nestambenu infrastrukturu u gradu Harkovu, administrativnom centru regiona.

Pročitajte još...

Ranije je najavljeno da će se Borelj tokom svoje posete Ukrajini održati sastanke sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Kako je juče saopštila pres služba Evropske unije, obratiće se i poslanicima u Vrhovnoj radi. Visoki predstavnik i potpredsednik Borelj će posetiti Savetodavnu misiju EU za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini (EUAM Ukraine).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar