Foto.AP Photo/Michael Probst

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL pozvao je na najduži štrajk do sada tokom tekućih pregovora o kolektivnom ugovoru, koji bi trebalo da počne sutra. Planirano je da štajk traje punih šest dana i da potpuno parališe železnički saobraćaj u Nemačkoj.

„A najnovija ponuda Nemačkih železnica (DB) pokazuje da menadžment nema nameru da pozitivno okonča ove pregovore, već da istraje u sukobu“, rekao je direktor sindikata GDL Klaus Vezelski.

Mašinovođe nekih privatnih preduzeća neće štrajkovati

Štrajk u teretnom saobraćaju trebalo bi da počne sutra u 18 sati, a plan je da se u noći sa utorka na sredu – štrajk proširi i na putnički saobraćaj i da traje do ponedeljka uveče.

Kako piše Index.hr, u štrajku neće učestvovati mašinovođe pojedinih privatnih preduzeća koja posluju u regionalnom saobraćaju, ali s obzirom na to da se štrajku uključuju i infrastrukturni radnici DB-a, štrajk bi mogao da parališe ceo železnički saobraćaj.

Foto.AP Photo/Michael Probst

Uprava DB-a oštro je kritikovala potez GDL-a i najavila da će štrajk pokušati da zabrani sudskim putem.

„DB ulaže napore da postigne kompromis, dok GDL potpuno nepotrebno eskalira sukob na račun putnika“, navodi DB.

Ministar: Sukob između DB i GDL poprima destruktivne razmere

Ministar saobraćaja Volker Vising rekao je da sukob između DB i GDL dostiže „razorne razmere”.

Pročitajte još

„Nisam siguran da gospodin Vezelski sebi i sindikatu ovakvim potezom čini uslugu“, istakao je Vising.

Gde su pregovori zapeli?

Pregovori između GDL-a i DB-a su zastali oko pitanja smanjenja radnog vremena na 35 sati nedeljno sa istom platom, na šta DB ne pristaje, već nudi 37 sati.

U pregovorima sa EVG, najvećim sindikatom železničara, DB redovno postiže dogovore bez sukoba. Posmatrači optužuju rukovodstvo mnogo manjeg GDL-a da je oštro u pregovorima sa ciljem profilisanja zaposlenih.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar