Foto.AP Photo/Michael Probst

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL sme da štrajkuje i tako da zaustavi železnički saobraćaj, a pokušaji železnice Nemačke i privatnog železničkog preduzeća Transdev da sudski zabrane štrajk nisu uspeli, objavio je Sud za radne sporove u Frankfurtu, navodi danas Dojče vele i najavljuje da bi prekid saobraćaja mogao da traje od srede do petka.

Nemačka železnica podnela je žalbu i nada se da bi Pokrajinski sud za radne sporove u Hesenu ipak mogao da zabrani štrajk, ali bez obzira na pravni spor firma se pripema na štrajk koji bi već od večeras mogao da pogodi teretni saobraćaj.

U noći između utorka i srede od dva sata, štrajk bi trebalo da zaustavi i putnički saobraćaj vozovima železnice (Dojčeban) i drugih železničkih preduzeća koja voze u Nemačkoj.

Prema navodima sindikata mašinovođa GDL, štrajk bi trebalo da traje sve do petka u 18 časova.

Nemačka železnica najavila je da će od srede do petka na snazi biti alternativni red vožnje uz veoma smanjenu ponudu.

Za te vožnje DB će na pruge postaviti duže vozove sa više sedišta kako bi što više ljudi prevezao do njihovog odredišta. Nije moguće svakom putniku garantovati da će moći da se preveze, saopštila je železnica, uz procene da će štrajkom mašinovođa biti pogođeni milioni putnika.

Prilikom štrajkova upozorenja GDL, nemačka železnica morala je da obustavi do 80 odsto vozova na dužim relacijama.

U pojedinim nemačkim pokrajinama nije vozio skoro nijedan voz, a s obzirom na to da se i sada očekuje sličan broj štrajkača, nagoveštene su i slične posledice štrajka.

Železnica apeluje da putnici za vreme štrajka odustanu od putovanja vozom, ako ona nisu neophodna ili da putovanja odlože ako je to moguće.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar