Foto: Shutterstock

Malo ribarsko selo u Italiji pokrenulo je nove antiturističke mere sa kaznama od 275 evra za lutanje po selfi tačkama u pokušaju da stavi tačku na "anarhični haos".

Gradonačelnik Portofina uveo je pravilo zabrane lutanja i čekanja bez posebnog razloga u dve ‘crvene zone’ gde posetioci često fotografišu, a turističke grupe se okupljaju, piše Tajms.

Zone zabrane čekanja stavljene su na snagu usred buma turizma za uskršnje praznike koji je doveo do oko 1,7 miliona turista koji su posetili italijanske gradske centre, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zabrana je posljednja u nizu odluka koje su naizgled usmerene protiv turista – a posebno Britanaca.

Portofino novouvedene zabrane zona bez čekanja aktivne su svakodnevno od jutra do 18 časova. Zabrane će ostati na snazi do 15. oktobra.

Gradonačelnik Mateo Viakava insistira da zabrana nema za cilj da grad učini „ekskluzivnijim“, već da „dozvoli svima da uživaju u našoj lepoti“ i „izbegne opasne situacije izazvane prenaseljenošću“.

On je rekao da gomile turista koji lutaju sprečavaju pristup hitnim službama, što bi moglo biti veoma opasno.

Malo ribarsko selo, koje ima 369 stanovnika, poznato je po plodovima mora, luksuznim buticima i kućama u pastelnim bojama.

Selo je navodno bilo popularno među slavnim ličnostima. I Steven Spielberg i Rijana su fotografisani ovde na odmoru.

Ali gospodin Viacava tvrdi da neće biti favorizovanja zvezda kada se izriču kazne za lutanje.

„Portofino nije ničije vlasništvo, pripada svima. Svi to moraju da poštuju“, rekao je on.

Nekoliko evropskih gradova preduzelo je mere da obeshrabruje turizam i negativna ponašanja povezana sa njim.

Turistički šefovi u Amsterdamu upozorili su Britance da se ‘klone’ kao deo velike nove operacije čišćenja grada, kako bi oslobodili nemirnog i hedonističkog ponašanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova kampanja sadrži montirani video koji prikazuje mladića koji je uhapšen nakon što je pronađen kako se tetura gradskim ulicama.

Na snimku se nalazi veliki crveno-beli natpis koji kaže: „Doći u Amsterdam na burnu noć i biti bačen u smeće = 140 evra kazne i krivični dosije“.

Zatim se vidi kako policajci odvode turistu u zatvorsku ćeliju i teraju ga da kleči ispred kreveta u bizarnoj sceni.

Snimak je prekriven crvenim natpisom koji glasi: „Dakle, dolazite u Amsterdam na burnu noć? Klonite se.’

Uprkos kampanji koja je namerno usmerena na mladiće iz Velike Britanije, holandski seksualni radnici izašli su u znak podrške muškim britanskim turistima.

BONUS VIDEO: Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar