Italija
Foto: Marc Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

Izabrani kandidati treba da budu stariji od 18 i mlađi od 40 i treba da budu spremni da se zadrže u selu najmanje pet godina.

Santo Stefano di Sesanio u italijanskoj regiji Abruco nudi strancima priliku života – da se presele u njihovo idilično selo na 1.250 metara nadmorske visine, pokrenu posao i za to prime pomoć u vrednosti i do 20.000 evra.

Ovo planinsko mestašce na jugu Italije ima samo 115 stanovnika, a većina ima između 60 i 70 godina. Manje od 20 osoba je mlađe od 13 godina zbog čega gradonačelnik Fabio Santavika strahuje za njihovu budućnost, prenosi Pun kufer.

Italija
Foto: Marc Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

Baš zato osmislili su plan naseljavanja i oporavka sela. Santo Stefano di Sesanio traži nove stanovnike iz Evropske unije, odnosno iz mesta s populacijom većom od 2.000 stanovnika. Ne žele, naime, da isele ljude s prostora koji takođe oskudevaju u mladoj radnoj snazi.

Italija
Foto: D’Antonio/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Izabrani kandidati treba da budu stariji od 18 i mlađi od 40 godina i treba da budu spremni da se zadrže u selu najmanje pet godina.

Pročitajte još:

Projektom je predviđena dodela mesečne dotacije za tri godine od maksimalno 8.000 evra godišnje, obezbeđivanje kuće za simboličnu kiriju i pomenutih 20.000 evra jednokratno za početak poslovanja.

Najvažniji uslov je da su novi stanovnici spremni da pokrenu sopstveni posao, a posebno se traže oni koji bi otvorili apoteku, prodavnicu hrane, servis za čišćenje i popravke, odnosno radili kao turistički promoteri te zone.

Selo za početak traga za 10 novih stanovnika, ili pet bračnih parova. Konkurs je otvoren do 15. novembra ove godine, a više informacija o uslovima možete naći na zvaničnom sajtu opštine Santo Stefano di Sesanio.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare