Foto: Moore/LOCAL NEWS X /TMX/MEGA / The Mega Agency / Profimedia, A/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čini se da je neidentifikovani leteći objekat oboren u kanadskom vazdušnom prostoru u subotu „mali metalni balon sa privezanim teretom ispod njega“, navodi se u memoranduma Pentagona koji je poslat zakonodavcima u ponedeljak, a do njega je došao CNN.

Memorandum nudi prve zvanične detalje jednog od tri objekta oborenih poslednjih dana koji je ranije opisan kao „cilindrični objekat“.

Objekat je prešao blizu „osetljivih lokacija SAD“ pre nego što je oboren, navodi se u dopisu.

Zvaničnici odbrane su takođe napisali u dopisu poslanicima da je objekat oboren iznad jezera Hjuron, u Mičigenu u nedelju, „naknadno polako pao“ u vodu nakon udara.

Novi detalji u dopisu dolaze u trenutku kada poslanici na Kapitol Hilu vrše pritisak da bolje razumeju zašto je Bajdenova administracija oborila tri neidentifikovana objekta u tri dana nakon obaranja kineskog špijunskog balona koji je preleteo SAD prošlog vikenda.

Zakonodavci i kongresni saradnici rekli su za CNN da su uzastopna obaranja na površini delovala kao preterana korekcija incidenta sa kineskim špijunskim balonom, iako su upozorili da je još uvek prerano da se to definitivno kaže.

„Moja pretpostavka je da se ove stvari dešavaju tako brzo jer ih sada tražimo, zar ne?“, rekao je Džim Hajms iz Konektikata, najviši demokrata u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

„Istina je da većina naših senzora i većina onoga što smo tražili nisu izgledali kao baloni. Sada ih, naravno, tražimo. Dakle, mislim da ćemo verovatno pronaći još stvari“, dodao je Hajms.

Senat održava tajni brifing za sve senatore o oborenim objektima u utorak, rekao je portparol lidera većine Čaka Šumera.

Bela kuća je u ponedeljak demantovala da su nedavne brze akcije predsednika Džoa Bajdena za obaranje objekata na velikim visinama identifikovanih koji lebde nad američkim vazdušnim prostorom rezultat političkog pritiska, nakon ranijih kritika da je predugo čekao da uputi poziv da se obori sumnjivi kineski špijunski balon.

„To su bile odluke zasnovane čisto i jednostavno na onome što je bilo u najboljem interesu američkog naroda“, rekao je u ponedeljak koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnik odbrane je rekao da je radar koji koristi Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) prilagođen nakon početnog nišanjenja balona sa velike visine. „Nastavljamo da preciziramo podešavanja detekcije, a to se neće zaustaviti samo zato što smo identifikovali ove manje objekte“, rekao je zvaničnik.

Američki zvaničnik rekao je za CNN prošlog vikenda da je u administraciji vladao oprez u vezi sa pilot opisima neidentifikovanih objekata zbog okolnosti u kojima su objekti viđeni.

„Ovi objekti nisu mnogo ličili i bili su mnogo manji od balona NR Kine i nećemo ih definitivno okarakterisati dok ne uspemo da povratimo ostatke, na čemu radimo“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

U dopisu se kaže da je objekat oboren iznad Aljaske u petak bio „veličine malog automobila“ i da nije sličan kineskom balonu ispaljenom sa obale Južne Karoline.

„U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući puni obim njegovih mogućnosti, njegovu namenu ili poreklo“, kaže se u memorandumu Pentagona.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar