Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

U Beloj kući se odražva pres konferencija povodom obaranja tri neidentifikovana leteća objekta u poslednja tri dana.

Pres konferencije u Beloj kući obično drži portparolka Karin Žan Pjer, ali danas joj se pridružio i Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Američki ratni avioni u poslednja tri dana su srušili tri objekta čije poreklo je još nepoznato.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi prvo je govorio o kineskom špijunskom balonu oborenom sa obale Atlantika ubrzo nakon što je prešao veći deo severnih Sjedinjenih Država.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

„Uspeli smo da utvrdimo da Kina ima balon program na velikim visinama za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je povezan sa Narodnooslobodilačkom vojskom. Radio je tokom prethodne uprave, ali ga nisu otkrili. Mi smo to otkrili. Pratili smo to. I pažljivo smo ga proučavali kako bismo naučili što više“, rekao je Kirbi, prenosi Gardijan.

Nema američkih aviona u kineskom vazdušnom prostoru

Ranije danas, Kina je tvrdila da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad njenog vazdušnog prostora više od 10 puta tokom prošle godine.

Peking je to izjavio nakon što je Vašington optužio Kinu da upravlja flotom balona za nadzor širom sveta.

Odgovarajući na te tvrdnje, Džon Kirbi kaže: „U kineskom vazdušnom prostoru nema američkog nadzora ili aviona.

„Znamo da su ovi baloni za nadzor PRC-a prešli preko desetina zemalja na više kontinenata širom sveta, uključujući neke od naših najbližih saveznika i partnera. Procenili smo da su u ovom trenutku ovi baloni pružili ograničene dodatne mogućnosti NR Kini … (u poređenju sa) drugim obaveštajnim platformama koje se koriste u Sjedinjenim Državama. Ali u budućnosti, ako NRK nastavi da unapređuje ovu tehnologiju, ona bi im sigurno mogla postati vrednija“, naveo je on.

Obaranje novih objekata

Kirbi govori u najnovijim objektima oborenim sa severnoameričkog neba, ali ne otkriva šta su oni.

Umesto toga, on ih povezuje sa većim problemom neidentifikovanih letelica za koje kaže da ihh vlada ranije nije shvatala posebno ozbiljno.

„O ovim neidentifikovanim vazdušnim pojavama se izveštavalo mnogo godina, bez objašnjenja ili dubokog ispitivanja od strane vlade. Predsednik Džo Bajden je ovo sve promenilo. Konačno pokušavamo da ih bolje razumemo“, rekao je Kirbi.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Pored kineskog špijunskog balona, primetio je da „niz entiteta, uključujući zemlje, kompanije, istraživačke i akademske organizacije, upravljaju objektima na ovim visinama u svrhe koje uopšte nisu zle, uključujući naučna istraživanja“.

„Ipak, jer još nismo bili u mogućnosti da definitivno procenimo šta su ovi najnoviji objekti. Delovali smo iz opreza da zaštitimo … našu bezbednost, naše interese i bezbednost letenja.“

Zatim se osvrnuo i na objekte koji su oboreni ovog vikenda i zašto javnost još uvek ne zna sa čime su se borbeni avioni susreli.

„Nemamo posebnog razloga da sumnjamo da su vršili nadzor bilo koje vrste, (ali) to nismo mogli isključiti“, rekao je Kirbi.

„Trenutno su u toku napori na svim lokacijama da se pronađe šta je ostalo od tih objekata kako bismo bolje razumeli i komunicirali sa američkim narodom šta su oni. Mislim da je važno da vas podsetim da se objekti na Aljasci i Kanadi nalaze na prilično udaljenom terenu, ledu i divljini, a sve to otežava njihovo pronalaženje po zimskom vremenu. Objekat iznad jezera Hjuron sada leži u nečemu što je verovatno veoma duboka voda“.

Kirbi je rekao: „Danas nema aktivnih staza, ali će profesionalci u NORAD-u nastaviti da rade svoj važan posao“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovde je postojao pravi rizik za bezbednost“

Upitan zašto su baloni oboreni ako ne predstavljaju pretnju, Džon Kirbi kaže da je to zato što su SAD procenile da nemaju posadu ili kontrolu i da je stoga „postojao pravi rizik po bezbednost“.

On kaže da su SAD morale da „reaguju na strani bezbednosti“ u smislu „zaštite interesa naše nacionalne bezbednosti“.

Kirbi takođe dodaje da je predsednik Džo Bajden bio duboko angažovan u ovom pitanju.

„Ocenili smo da nemaju posadu i da se ne kontrolišu, pa da su prepušteni atmosferskim uslovima, stvarni rizik za sigurnost leta je bio problem“, kaže on.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Upotreba američkih borbenih aviona za obaranje neidentifikovanih vazdušnih objekata bio je najbezbedniji i najefikasniji način da se obaraju neidentifikovani vazdušni objekti, kaže Kirbi.

„Predsednik je naredio ove akcije sa pre svega na umu bezbednosti i bezbednosti američkog naroda i bilo je veoma dobrih razloga da to uradi“, dodaje on.

Bela kuća poziva svoje stručnjake da sednu i da pokušaju da shvate šta se dešava na nebu, najavljuje Džon Kirbi.

„Predsednik je, preko svog savetnika za nacionalnu bezbednost, danas uputio međuagencijski tim da prouči šire političke implikacije za otkrivanje, analizu i uklanjanje neidentifikovanih vazdušnih objekata koji predstavljaju ili bezbednosne ili bezbednosne rizike“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar