Riši Sunak i Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Lideri brojnih evropskih zemalja, mahom iz EU, obećali su na samitu Saveta Evrope (SE) u Islandu, da će Rusija odgovarati za rat protiv Ukrajine, usput otkrivši mehanizam kojim će se pratiti gubici i šteta koja se nanosi tokom ruskih napada, preneo je Rojters.

Među brojnim liderima, na samitu se obratio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji se uključio putem video linka.

„Pre godinu dana, nismo mogli da oborimo većinu terorističkih projektila, posebno balističkih. A sada pitam jednu stvar. Ako smo danas sposobni da uradimo to, da li postoji nešto što ne možemo da uradimo?“, rekao je Zelenski.

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia, REUTERS/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI, Shutterstock

Rusija je negirala da je namerno gađala civile tokom bombardovanja ukrajinskih gradova.

Na sastanku se govorilo i o rešavanju drugih pitanja, uključujući i, kako se navodi, odvođenje hiljade dece iz Ukrajine u Rusiju, što Kijev i njegovi saveznici nazivaju ilegalnom deportacijom.

„Sada je momenat da uzvratimo udarac. Demokratije poput naših moraju da stvore otpor, tako da možemo da nadjačamo one koji unose nestabilnost. Smatraćemo Rusiju odgovornom za užasne ratne zločine koji su počinjeni, a moramo i da naučimo lekcije iz ovog rata – tako što ćemo biti spremni da se suočimo sa pretnjama našem društvu pre nego što postanu prevelike“, rekao je premijer Britanije Riši Sunak.

Pročitajte još:

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je rekao da je SE važan i da mora da „kazni ratne zločine ruskih okupatora i da traži odgovornost za veliku štetu koju Rusija nanosi Ukrajini dan za danom“.

Iz kabineta francuskog predsenika Emanuela Makrona rečeno je da Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) može da izađe u susret i pomogne Ukrajincima koji su u nevolji.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare