Vladimir Kara-Murza Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Elena Gordon, majka Vladimira Kara-Murze, kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina osuđenog za izdaju i osuđenog na četvrt veka u zatvoru, oglasila se za BBC.

Vladimir Kara-Murza je svojevremeno u intervjuu za dnevni list “Nova” govorio o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu u koje je umešan, između ostalih, nekadašnji ministar policije Aleksandar Vulin. U razgovoru za „Novu“ on je do detalja opisao kako su ga pratili pripadnici srpske policije, napominjući da su njegove kolege bile pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

Elena, koja živi u inostranstvu, doletela je u Moskvu radi presude koja je izrečena njenom sinu.

„Jedina sam od porodice i prijatelja ušla u sudnicu“, kaže majka ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze.

„Vladimir nije bio svestan da ću ja biti tamo. Dakle, bio je malo šokiran, ali nadam se prijatno iznenađen. Bila sam spremna za ovakav ishod, iako sam mislila da će mu dati 24 godine i jedanaest meseci. Na kraju su odlučili da postupe bezobrazno. Dali su mu maksimum“, dodala je ona, prenosi BBC.

Od kada je njen sin osuđen, Elena je uspela da obezbedi dva sastanka sa Vladimirom u zatvoru.

„Postao je veoma mršav. Zabrinuta sam za njegovo zdravlje. Ali on je očigledno hrabar i kaže da mu duh nije slomljen. On je iznenađujuće optimističan. On veruje u budućnost Rusije i veruje u svoju ulogu u budućoj demokratskoj Rusiji. Ali u pogledu svoje neposredne budućnosti on je realan. Sprema se da bude prebačen u kaznenu koloniju“, navela je Elena.

Novinar BBC-ja je pitao Elenu kako se ona oseća kao majka Putinovog kritičara – da li je optimista ili pesimista?

Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Ne samo da se nadam, već verujem da ću Vladimira videti na slobodi, i ne nameravam da čekam dvadeset pet godina na to“, rekla je.

Više od decenije Vladimir Kara-Murza je bio istaknuti protivnik Kremlja. Pomogao je u ubeđivanju zapadnih vlada da uvedu sankcije, uključujući zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine, ruskim zvaničnicima koji se bave korupcijom i kršenjem ljudskih prava.

Takav uporan aktivizam izazvao je gnev u centru ruske moći. Preživeo je dva misteriozna trovanja, koja on i njegove pristalice dovode u vezu sa ruskim vlastima.

Vladimir Kara Murza Foto: Handout / AFP / Profimedia

Na Zapadu je govorio protiv političkog progona kod kuće i protiv invazije Kremlja na Ukrajinu.

Prošle godine, u govoru poslanicima u američkoj državi Arizona, osudio je „diktatorski režim u Kremlju“. Ubrzo se vratio u Moskvu gde je i uhapšen.

Novinar BBC-je istakao da je „Vladimir sigurno znao da sebe dovodi u opasnost povratkom u Rusiju“. Pitao je Elenu Gordon da li je pokušala da ga spreči da se vrati.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jesam. To je bolna tema za mene, kao majku. Ne mogu da se distanciram i da ga vidim samo kao političku ličnost. On mi je pre svega sin. Molila sam ga da se ne vraća u Rusiju. Obećao je da će razmisliti o ovome. I kao što vidite, rezultat njegovog razmišljanja je bio negativan“, rekla je ona.

Na pitanje da li je Kara-Murza izrazio žaljenje zbog toga što se vratio u Rusiju, Elena odgovara: „Ne, nikad. Nikad“.

Vladimir Kara Murza Foto: Handout / AFP / Profimedia

„Veoma se kajem, govorim u svoje ime. On ima principe. On zaista veruje da mora da bude sa svojom zemljom i sa svojim narodom i da ne bi imao pravo da ima reč u budućoj demokratskoj Rusiji da je pobegao i ostao bezbedan“, navela je ona.

Sudbina Vladimira Kara-Murze podseća na opasnost u koju se dovode političari, aktivisti, pojedinci koji izazivaju Kremlj. Većina vodećih ruskih opozicionara je ili pobegla iz zemlje ili su sada u zatvoru.

„Bojim se da se Rusija pretvorila u diktaturu. Meni sve to izgleda prilično groteskno, zapravo – da u 21. veku oko sebe vidimo ono što je opisano u antiutopijama 20. veka. To je užasna regresija. To je sramota“, zaključila je majka Putinovog kritičara.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar