Lukašenko i Natalia Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN ; mogilev-region.gov.by

Natalija Eismont je pres sekretar (portparol) beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Na toj poziciji je sedam godina i za to vreme je postala jedna od najbližih saradnica beloruskog lidera. Mnogi Lukašenkovi protivnici kažu da Natalija snosi veliku krivicu za predsednikovo "udaljavanje od stvarnosti".

PROČITAJTE JOŠ:

„Diktatura je sada naš brend“, rekla je svojevremeno Eismont o svom pristupu imidžu Lukašenka u jednom jedinom opsežnom interjvuu koji je dala kao predsednikov portparol. U tom razgovoru sa beloruskom državnom televizijom ponudila je odbranu autoritarizma, preneo je portal „Meduza“ 2020. godine.

„Ne znam da li ćete se ovde složiti ovde složiti sa mnom, ali reč „diktatura“ 2019. godine dobija određenu pozitivnu konotaciju. Vidimo šta se dešava oko nas. Vidimo haos, a ponekad i poremećaj. Možda ću upravo reći nešto paradoksalno ili iznađujuće ali ponekad mi se čini da će se jednog dana uskoro pojaviti potreba za diktaturom u svetu. Jer kada danas razmišljamo o diktaturi vidimo disciplinu, normalan i miran život pre svega“, rekla je ona.

Natalya Eismont Foto:TASS / ddp USA / Profimedia

Lukašenku ne smeta što ga smatraju autoritarnim, pa je u junu čak izjavio: „Diktatura je loša, ali je dobra kada preko noći rešimo ekstremni problem“.

Takve primedbe o autoritarizmu su deo strategije svesnog publiciteta koji je uvela Natalija, koja prizaje da se sve što uradi ili kaže „ispituje pod mikroskopom“.

Ko je Natalija Eismont?

Natalija Eismont je 2014. godine imenovana za sekretara za štampu predsednika Lukašenka. Okolnosti oko njenog unapređenja su nepoznate. Jedan izvor je tvrdio da su je sa Lukašenkom upoznale „kraljica lepote“ Darija Šmanai, koja je bila u Lukašenkovoj pratnji. Modni dizajner Saša Varlamov je tvrdio da je Natalijina snaja Hana Eismont upoznala Nataliju sa Lukašenkom.

Natalya Eismont Foto:Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Natalijin muž Ivan Eismont je 2018. godine imenovan za šefa Nacionalne državne televizijske i radijske kuće. U toku obavljanja svoje funkcije tokom prethodnih godina imala je kontroverzne izjave.

Godine 2019. rekla je da je „diktatura beloruski brend“. Godine 2020. je tvrdila da je nedostatak mera za sprečavanje širenja korone bila smišljena mera Lukašenka. Iste godine je novinare pogrešno informisala o Lukašenkovoj inauguraciji. Rekla im je da će biti obavešteni o tom događaju, a onda su za događaj saznali sa vesti državne televizije nakon inauguracije.

Smatra se jednom od nauticajnijih žena među beloruskim vlastima. Priča se da Eismont ima veliki uticaj na Lukašenka. Prijavljeno je da održava Telegram kanal predsedničke pres službe i da ga lično piše.

Natalia Eismont Foto:mogilev-region.gov.by

Radila je kao novinar

Njeno devojačko prezime je Seliun. Diplomirala je na državnom muzičkom fakultetu u Minsku i Beloruskoj državnoj akademiji umetnosti. Neko vreme je radila u beloruskom muzičkom pozorištu. Godine 2006. radila je kao voditeljka na državnoj Nacionalnoj telviziji kao Natalija Kirsanava, za šta se veruje da joj je pseudonim. Vodila je nekoliko infrmativnih emisija.

Dok jer adila na televiziji, upoznala je svog supruga voditelja kriminalističkih vesti Ivana Eismonta. Kasnije se i udala za njega.

Međunarodne sankcije

Dana 6. novembra 2020. godine, Savet Evropske unije uključio je Nataliju na listu lica i subjekatana koje se odnose restriktivne mere. Njene izjave u odbranu Lukašenka i kritike usmerene ka opozicionim aktivistima i mirnim demonstrantima su smatrane „ozbiljnim podrivanjem demokrattije i vladavine prava u Belorusiji“. Zabranjene su joj posete EU, a njena imovina u EU je zamrznuta.

Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH / BELTA

Potom su je u junu ovegodine, SAD dodale na istu posebno označenih državljana i „blokiranih“ osoba.

Svi je slušaju

Nataliji nije povereno samo kooridnisanje državnih medija i upraljvanje imidžom Lukašenka, već i priprema predsedničkih sažetaka i razgovara sa predsendikom. Stalno prati Lukašenka na važnim događajima. Pridružuje mu se na sportskim događajima i u aktivnostima žetve.

„Da ste mi pre pet godina rekli da ću sada moći da cepam drva, skijam, kosim travu, verovano vam ne bih poverovala, blago rečeno“, rekla je ona 2018. godine.

„U početku Natalija bila stidljiva ili se barem pretvarala da jeste, ali se brzo aklimatizovala i postala pravi član predsedničke porodice“, rekao je za „Meduzu“ izvor upoznat sa Lukašenkovom pratnjom.

„Šefovi medija, ministri i državni zvaničnici, svi su izvršavali njena naređenja. Niko se nije usudio da pita da li su upustva njena ili Lukašenkova. Sve njene naredbe su izvšavane kao da su njegove. Mnogi je ne vole iz tog razloga“.

Izvor za „Meduzu“ kaže da veruje da je njena primarna uloga sekretara za štampu da Lukašenka učini srećnim.

„Oni su stvorili iluziju predsednika. ‘Ljudi te vole, sve je u redu’, kažu mu. Dođavola sa stvarnošću“, kaže „Meduzin“ izvor.

Ne slaže se sa Lukašenkovim najmlađim sinom

Postoji veliko rivalstvo između Lukašenkovog sina Nikolaja i Natalije Eismont, što je Lukašenko više puta javno priznao. Prošle godine, u intervjuu za rusku radio stanicu Eho Moskvi, beloruski predsednik je rekao da njegov sin kritikuje Natalijin rad na mestu sekratara za štampu.

Dve godine ranije, Lukašenko je nazvao Eismont najvećim neprijateljem svog sina, objašnjavajući da se Nikolaju često ne sviđa način na koji je predstavljen u medijima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)