Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ponovio je danas da vidi rizik izbijanja novog svetskog rata i istakao da ne želi da njegova zemlja postane bojno polje.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nemojte da mislite da namerno eskaliram situaciju kako bih pokrenuo neki rat. To što govorim da može da izbije treći svetski rat nije šala“, upozorio je Lukašenko.

Agencija Belta prenosi da je predsednik to izjavio tokom radne posete Gomeljskoj oblasti dok je razgovarao sa meštanima gradića Tihiniči.

On je podsetio da se u istoriji više puta dešavalo da su se na teritoriji Belorusije ukrštali interesi velikih svetskih igrača, što je rezultiralo ratovima, prenosi Sputnjik.

„Ako upadnu u Belorusiju, Rusija će, naravno, gledati na nju kao na svoju. Jer ako, ne daj Bože, padne Belorusija, kod Smolenska će biti te zapadne rakete. Ne tamo negde iza Kijeva ili na Crnom moru, već u blizini Smolenska. I tu će se sukobiti sve te snage. Amerikanci i Evropljani nisu provocirali samo Rusiju, nego i Kineze. I ne želim da Belorusija postane bojno polje, kao što je uvek bilo. Dosta nam je toga“, rekao je predsednik Belorusije.

On je naglasio da nimalo ne dramatizuje i da je „situacija komplikovana“.

Predsednik Belorusije izjavio je ranije da hibridni rat koji Evropa usmerava protiv Minska, Rusije i Kine može dovesti do trećeg svetskog rata.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar