Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Premijerka Italije Đorđa Meloni branila je danas svoju vladu od kritika da se uredba o zabrani ilegalnih rejv žurki može koristiti za razračun sa sedećim protestima i drugim vidovima demonstriranja.

Na meti kritika bila je i činjenica da je hiljadama sledbenika Benita Musolinija bilo dozvoljeno da marširaju do kripte u kojoj počivaju posmrtni ostaci vođe italijanskih fašista, likvidiranog tokom Drugog svetskog rata.

Donošenje uredbe o ilegalnim rejv žurkama bilo je jedan od prvih poteza desničarske vlade Đorđe Meloni, pa su i politička opozicija i predstavnici sudstva izrazili bojazan da čvrst stav po pitanju zakona i reda ukazuje na moguću netoleranciju novih vlasti prema građanskoj neposlušnosti.

Izneta je kritika da vlasti nisu poduzele ništa protiv marša nekoliko hiljada Musolinijevih obožavalaca koji su prošlog vikenda marširali u Predapiju, rodnom mestu ubijenog Dučea, noseći fašističke simbole i pevajući himne iz kolonijalnog doba Italije, dok su te iste vlasti rasturile rejv žurku u gradu Modena na severu zemlje.

„Nikome nikada nećemo uskratiti pravo na izražavanje neslaganja“, napisala je Đorđa Meloni na Fejsbuku, optuživši one koji tvrde suprotno da se bave „instrumentalizacijom“.

Prema njenim rečima, sporna uredba bila je neophodna „nakon godina u kojima je vlada zabijala glavu u pesak pred ilegalnošću“.

„Kada je nečija imovina okupirana bez dozvole, a preovlađuju korišćenje droga i trgovina, onda je ispravno procesuiranti ilegalne rejv žurke“, rekla je italijanska premijerka.

Ona se, međutim, nije osvrnula na kritike koje ukazuju da se njena vlada se jedne strane razračunava sa rejvovima ali ništa ne čini protiv simpatizera fašizma.

Prethodno se u medijima oglasio ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi, koji je za list Korijere dela sera rekao da se „najapsolutnije moguće“ gnuša marša fašista u Predapiju povodom stogodošnjice fašističkog marša na Rim, kojim je otpočela dvodecenijska vladavina Benita Musolinija kao italijanskog premijera.

Svejedno, Pjantedosi je dešavanja u Predapiju opisao kao „glupiranje“ i dodao da su se slične stvari dešavale i ranije „bez problema i pod kontrolom policije“, kao i to da će svaki pokušaj kršenja italijanskih propisa o zabrani pravdanja fašizma završiti pokretanjem sudskih procesa.

„Živimo u demokratskoj zemlji sa čvrstim institucijama i Ustavom u kojem su sve političke partije priznate. Imamo antitela koja će pobediti svakog ko želi da ide u drugom pravcu“, rekao je Pjantedosi.

Koaliciona vlada Melonijeve je prva nakon Drugog svetskog rata koju predvodi stranka sa korenima u neofašizmu.

Musolinijeva fašistička diktatura okončana je tokom tog rata njegovimn zbacivanjem, čime je prekinuta katastrofalno, ubilačko savezništvo Italije sa Hitlerovom nacističkom Nemačkom.

Melonijeva se trudi da pokaže kako će njena vlada zauzeti umeren kurs, i nastoji da svoju stranku Braća Italije distancira od njenih korena u fašizmu. Ona je osudila Musolinijeve rasne zakone koje su hiljade Jevreja poslale u nacističke koncentracione logore smrti. Međutim, mnogi se plaše premijerkine militantne prošlosti i nekih ministara u njenoj vladi.

Pjantedosi je u izjavi za Korijere dela sera demantovao da se uredba o ilegalnim rejv žurkama može koristiti u drugim kontekstima i takve sugestije nazvao „uvredljivim“.

Uredba, o kojoj se još mora debatovati i koju mora da odobri parlament, predviđa krivično gonjenje i zatvorsku kaznu do šest godina za organizatore neodobrenih okupljanja na javnom i privatnom prostoru.

Stručnjaci za pravo kažu da uredba smatra da prisustvo 50 ljudi konstituiše „okupljanje“, što je termin koji bi se mogao koristiti za političke, sindikalne, pa čak i sportske događaje.

Jedan ekspert za krivično pravi sa Univerziteta u Bolonji je ocenio da je sporna odredba „ekstremno generička, i prema tome klizava“.

Italijanski Ustav dozvoljava ograničenje prava na okupljanje „samo iz dokazanih razloga koji se tiču javne sigurnosti i bezbednosti“, a uopšte se ne bavi pretnjama po red i zdravlje, kojima se, pak, bavi sporna uredba, rekao je bivši predsednik Ustavnog suda Italije Đovani Marija Flik.

Kako je on ocenio za list Republika, to što vlada piše novi zakon naročito izgleda čvrstorukaški ako se uzme u obzir da postojeći propisi omogućavaju razračun sa rejv žurkama.

Uredba je usvojena u ponedeljak, nakon što se oko 2.000 mladih iz cele Evrope okupilo u Modeni, na rejv žurci u jednom napuštenom skladištu. Vlasti su ocenile da je skladište opasno i da bi se moglo srušiti usled jakih zvučnih vibracija, a pozvale su se i na uticaj na saobraćaj.

Učesnici žurke su se razišli mirno, kad im je rečeno da to učine.

***

BONUS VIDEO: Marš Musolinijevih pristalica u Italiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar