Foto: Roberto Brancolini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na hiljade mladih iz Italije i inostranstva okupilo se u subotu na nelegalnom rejv partiju pod nazivom "Witchtek" u velikom hangaru kod Modene. Policija od subote nadgleda zonu helikopterima bezuspešno pokušavajući da pregovara sa organizatorima zabave.

Više od 3.500 ljudi okupilo se u napuštenom hangaru blizu izlaska sa autoputa ka gradu Modena da bi proslavili Noć veštice, a ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi je dao zeleno svetlo italijanskoj policiji da učini sve ne bi li se ta zona što pre oslobodila.

Najmlađi učesnici rejva imaju 16 godina, oko hangara se nalazi veliki broj šatora, prikolica i učesnika koji neće da odu izazivajući policiju i vređajući je.

Foto: Roberto Brancolini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oko 300 policajaca, karabinjera i finansijske policije odlučilo je da pregovara sa organizatorima i učenicima koji ih izazivaju, upućujući i veliki broj uvreda prisutnim novinarima koji kamerama beleže svaki momenat otkako je počela akcija policije.

Mnoge osobe su otišle sa žurke rekavši da se neće odupirati policiji jer je to samo zabava, drugi su rekli da moraju da se vrate na posao dok je mnogo veći broj ostao roštiljajući, prskajući sprej na kamere novinara, pokazujući srednji prst pod očiglednim efektom narkotika.

Osoba koja je vlasnik hangara je juče prijavila policiji da je nelegalno okupiran od strane učesnika rejv partija. Iz hangara se od subote čuje muzika, vide se neonska svetla i vatrometi. Policija je za sada identifikovala više od 600 osoba i preko razglasa je objavila da je hangar opasno mesto jer bi mogao da se sruši te da su oni tu radi učesnika.

„Ovde smo zbog vas i nećemo ući. Zgrada je zaplenjena jer je opasna i morate da odete“, govorila je policija preko razglasa. Nakon što bude bio ispražnjen hangar će biti zaplenjen iz sigurnosnih razloga ne bi li se obavila tehnička inspekcija.

Gradonačelnik Modene Đan Karlo Mucareli je zatražio da se situacija što pre vrati u normalu, da se zaštiti javni red, poštuje zakon te da sve osobe budu na bezbednom bez „bilo kakve vrste nasilja ali odlučnim akcijama“.

Foto: Roberto Brancolini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Pjantedozi će sutra izneti pred ministre prvi nacrt mera ne bi li imali na raspolaganju nove i efikasnije instrumente prevencije i intervenisanja.

Ide se ka tome da će moći da se zaplene kamioni, kamperi, prikolice, miksete, zvučnici i sve ono što koriste organizatori ovih dešavanja što bi moglo da postane i dekret u skladu sa onima koji već postoje u drugim zemljama kada su u pitanju rejv partiji i koji predviđaju da se unapred kaže gde će se održavati da bi ta zona mogla da bude nadgledana od strane organa reda, kao i obaveza da se nakon takvih vrsta zabava mesta na kojima su održavani potpuno vrate u normalu od strane organizatora najčešće jer su potpuno uništeni nakon takvih partija.

Foto: Roberto Brancolini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministar infrastrukture Mateo Salvini je pozdravio ovaj predlog rekavši „Dosta je sa nelegalnim rejv partijima, da kriminalcima koji misle da mogu da rade šta hoće bez ikakvog poštovanja ka institucijama. Sada će se to promeniti!“ a poslanik iz partije Italijanska braća, Ilenija Lukaseli je izjavila da se napokon nešto menja jer je fenomen rejv partija često nešto što olakšava širenje i korišćenje droga.

Foto: Roberto Brancolini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rejv parti „Witchtek“ 2022 trebalo je da se okonča u utorak, ali policija je reagovala ranije iz preventivnih bezbednosnih razloga kao i jer je privatni hangar nelegalno okupiran.

***

BONUS VIDEO: Nastić: Spreman sam za nezaboravnu žurku u Barutani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar