Americki izbori
Foto: Fox News / Zuma Press / Profimedia

Foks njuz, omiljena televizija američkog predsednika Donalda Trampa više mu nije najdraža. Nekoliko stotina Trampovih pristalica okupilo se noćas ispred izbornog centra Marikopa u Arizoni, skandirajući protiv Foksa, konzervativne, blago desne televizije. I sam Tramp je u više navrata izrazio nezadovoljstvo Foksovim izveštavanjem sa izbora, a novinari Foksa žale se da nailaze na sve teže premostive rampe i zabrane.

Najnovije vesti o američkim izborima pratite u blogu uživo.

Razlog zbog kog je Foks, televizijska stanica koja je do skora bila naklonjena Trampu i ključna za njegovu pobedu na izborima 2016. godine, pao u nemilost, je njihova projekcija da je Arizona – jedna od ključnih država za pobedu na izborima – pripala Trampovom protivniku Džou Bajdenu.

Pročitajte još:

Foks je projekciju Bajdenove pobede objavio u utorak uveče kada više od milion glasova još uvek nije bilo prebrojano, ali je Bajden imao blagu prednost.

Direktor Foksovog njuz deska Eron Miškin, inače regitstrovani demokrata, poručio je Trampu da im je „žao što predsednik neće moći da preokrene stvar i osvoji dovoljno glasova“ ali da Foks nije pogrešio u svojoj projekciji pobednika.

„Odluku smo doneli posle mnogo rasprava. Već neko vreme je bilo jasno da potpredsednik vodi i da će najverovatnije pobediti. Glasovi su još pristizali, mahom iz Marikope gde Bajden ima podršku, i znali smo na osnovu naše analize da je Bajden u prednosti“, rekao je Miškin.

Kada ga je Trampov tim optužio da je „operativac demokrata“ i da je on prst na vagi, Miškin – koji za Foks prati izbore od 1998. a na prethodnim je glasao za Hilari Klinton – glatko je poručio: „Žao mi je. Mi smo u pravu“.

Sa prilivom ranih glasova poslatih poštom, Bajdenova prednost u odnosu na Trampa se smanjila, ali se i dalje očekuje da će demokratski kandidat trijumfovati u ovoj državi a vrlo verovatno i u Americi.

Americki izbori
Foto: AP Photo/Evan Vucci

„Foks njuz je sra**e“

Od Šona Hanitija do Lore Ingram, Tramp ima više fanova u Foks njuzu. Od dolaska u Belu kuću pre četiri godine, Tramp je bio redovan gost u jutarnjem programu ove televizije, često je na Tviteru komentarisao njihove priče i analize koje su bile sasvim u skladu sa njegovim pogledom na svet.

Stvari su se promenile početkom 2019. kada su ga „nagazili“ zbog izgradnje zida na granici sa Meksikom. Već tada je počeo da kritikuje način na koji je Foks izveštavao.

Odnosi Foksa i Trampa su dodatno zahladneli 2020. sa pandemijom koronavirusa i početkom predizborne trke, iako je Tramp i dalje favorizovao ovu mrežu kada je reč o intervjuima i izjavama.

Sa Trampovom pobedom 2016. Foks je postao najgledaniji osnovni kablovski kanal u SAD. Čak 13,7 miliona ljudi pratilo je izbornu noć na Foksu u poređenju sa 9 miliona na CNN-u.

Ali, vremena su teška. Kablovske televizije moraju da se preoblikuju u skladu sa ukusom publike – milenijalaca koji vole striming programe. Većina gledalaca Foksa su stariji građani a glavni magnet televizije – Tramp – uskoro bi mogao da ostane bez posla.

Uz to, Tramp je najavio da bi mogao da pokrene sopstvenu medijsku mrežu  koja će biti odgovor „fejk njuz CNN“-u.

Sve to je naglanlo Foks njuz da se distancira od Trampa, a njegove njegove pritalice da se noć posle izbora, okupe ispred brojačkih stanica u Arizoni i Pensilvaniji skandirajući „Foks njuz je sranje“.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar