Donald Tramp Foto:EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS

Američka agencija Asošijejted pres proverila je istinitost izjava Donalda Trampa o izbornim neregularnostima, krađi i prevari i došla do zaključka da je aktuelni predsednik SAD slagao.

Dešavanja oko američkih izbora pratite na našem blogu

Citirajući „horor priče“, predsednik Donald Tramp izneo je niz lažnih optužbi u pokušaju da podrije legitimitet izbornog procesa SAD.

Tramp je, navodi AP, iskoristio Belu kuću i predsedničku titulu kako bi kritikovao izborni proces iznoseći optužbe bez trukne dokaza poput onih da su zvaničnici u Pensilvaniji i Detroitu pokušali da spreče dolazak posmatrača na izborna mesta.

Tramp: „Čujemo ove horor priče… Mislim da nas čeka mnogo suđenja jer imamo toliko mnogo dokaza“.

Činjenice: Tramp nije pružio nijedan dokaz o sistematskim problemima kada je reč o brojanju glasova ili samom glasačkom procesu. Zapravo, navodi agencija, slanje ranih glasova poštom protiče u najvećoj meri glatko i bez većih problema.

Jedna od njegovih glavnih zamerki da se brojanje glasova razvuklo i posle izbornog dana je bez pokrića. Ni na jednim predsedničkim izborima glasovi nisu prebrojani istog dana a ne postoji zakon po kome to mora tako da se izvede, niti se to očekuje. Veliki broj glasova koji je stigao poštom – zbog pandemije koronavirusa – samo je usporio proces ali ne svuda.

Pročitajte još:

Pensilvanija

Tramp: „U Pensilvaniji, demokratski političari su dozvolili da se rani glasovi prikupljaju tri dana posle izbpra i ti glasovi se broje iako nemaju poštanski žig niti bilo kakvu identifikaciju“

Činjenice: „Demokratski političari“ ovo nisu uradili. Vrhovni sud je procenio da glasovi poslati pre kraja izbornog dana mogu da se primaju tri dana kasnije i da se broje.

Tramp: „Pensilvanijske demokrate su se obratile Vrhovnom sudu države i pokušavaju da spreče naše izborne posmatrač… Ne žele nikoga tamo. Ne žele da ih bilo ko gleda kako broje glasove“.

Činjenice: To nije istina. Tramp ovde pogrešno interpretira presudu suda. Niko nije sprečio posmatrače da rade svoj posao.

Glavni problem ovde je koliko izborni posmatrači mogu da se približe radnicima koji broje glasove u Filadelfiji. Trampova kampanja je sudskim putem tražila da se njihovim posmatračima dozvoli da se približe bukvalno do stolova za brojanje i sud im je to dozvolio.

Mičigen

Tramp: „Naša kampanja nije mogla da prati brojanje u Detroitu“.

Činjenice: Nije istina. Glasovi poslati poštom brojali su se u izbornom centru u srcu grada. Svaka stranka imala je po jednog posmatraća na 134 stola za brojanje, poručili su gradski zvaničnici. Dženis Vinfri iz gradske uprave rekla je da su neki republikanski posmatrači bili „veoma agresivni i pokušavali su da zaplaše osoblje koje je brojalo glasove“.

Džordžija

Tramp: „Izborni aparat u Džordžiji vode demokrate“.

Činjenice: Ne, državni izborni aparat ovde vodi republikanac, državni sekretar Bred Rafensperger.

Tramp: „Sud je presudio da glasovi u Džordžiji moraju da stignu i prebroje se na dan izbora. A glasovi stižu i posle izbornog dana“.

Činjenice: To nije precizan opis sudske presude u Džordžiji. Iako je sud presudio da glasovi moraju da stignu do 19 časova na dan izbora kako bi ušli u računicu, izuzetak su glasovi vojnika koji su van zemlje. Njihovi glasovi mogu da stignu do 17 časova u petak. Zvaničnici u Džordžiji i dalje broje glasove i kažu da su svi glasovi koji su stigli stigli u zakonskom roku.

Ilegalni glasovi

Tramp: „Ako brojite legalne glasove, ja pobeđujem. Ako brojite ilegalne glasove, oni će pokušati da nam ukradu izbore“.

Činjenice: Trampova tvrdnja je neosnovana. Ni njegovi saradnici ni izborni zvaničnici nisu identifikovali značajan broj „ilegalnih“ glasova a kamoli mamutske cifre potrebne za Trampovu laku pobedu. Glasanje se odvija u skladu sa izbornim pravilima svake države i u pokušaju da se izbegne širenje epidemije koronavirua.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram