Donald Tramp
Donald Tramp; Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp obratio se noćas javnosti i u 17-minutnoj tiradi doveo u pitanje kompletan izborni proces, tvrdeći da su izbori pokradeni i da je on žrtva zavere. Onog momenta kada je pomenuo da je pobednik izbora - što se dogodilo u desetoj sekundi govora - njegov govor iz Bele kuće prekinulo je bar sedam televizijskih mreža.

Najnovije vesti o američkim izborima pratite u blogu uživo.

Predsednik SAD je u svom govoru tvrdio da je žrtva „velikih medija, velikog novca i velikih tehnologija“ koji su se urotili protiv njega a u korist demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Tramp je tvrdio da je, ako bi se računali samo „legalni glasovi“ on pobedio ali da demokrate pokušavaju da mu ukradu pobedu preko „korumpiranih“ glasova poslatih poštom.

Pročitajte još:

Tramp, koga inače istina nikad nije obavezivala, posebno ne dok je bio predsednik, pred novinarima se pojavio sa beleškama i spiskom žalbi. Kada ga je novinar CNN-a Džim Akosta pitao da li je loš gubitnik i „ne ume da gubi“, Tramp je bez reči napustio pozornicu a njegova saradnica Kejli MekEnani morala je da se vrati i pokupi zaboravljene beleške.

Vodeće američke kuće prekinule su prenos čim je prvi put slagao – proglasivši pobedu.

“Ponovno smo u neobičnoj situaciji, ne samo da moramo da prekinemo predsednika SAD-a, već moramo da ga korigujemo”, rekao je voditelj MSNBC-a Brajan Vilijams.

CNN je, zanimljivo, bio među retkim koji su emitovali kompletan predsednikov govor a voditelj Anderon Kuper je prokomentarisao da je Tramp izgledao kao „debela kornjača izvrnuta na suncu“.

„To je predsednik Sjedinjenih Država. To je najmoćnija osoba na svetu a izgleda kao debela kornjača izvrnuta na vrelom suncu, svesna da joj je vreme isteklo“, rekao je Kuper uživo. „Samo, on to ne prihvata i želi da povuče sve sa sobom, uključujući i ovu zemlju“.

I republikanci su reagovali. Guverner Merilenda Leri Hogan ocenio je da je ponašanje aktuelnog predsednika neprihvatljivo. „Nema odbrane. Nijedna osoba niti izbori nisu važniji od naše demokratije“, rekao je on.

Nisu samo američke televizije cenzurisale Trampa.

Ugledni britanski list „Gardijan“ više ne prenosi Trampove tvitove već iz prepričava i stavlja u kontekst. Američka novinska agencija Asošijejted pres sve češće izbacuje tekstove gde proverava Trampove izjave i ubacuje objašnjenja i činjenice.

Društvene mreže Tviter i Fejsbuk sve češće označavaju njegove objave kao neistinite.

Kako sada izgleda Tviter nalog predsednika SAD; Foto Printscreen Twitter

 

Tramp je, inače, usred noći krenuo u „Tviter ofanzivu“ izbacivši nekoliko tvitova – koje je društvena mreža momentalno banovala – upozorivši republikance da će izgubiti Senat ako on ne izgubi i ponovo osuvši paljbu po „ilegalnim“ glasovima optuživši Tviter da je „van kontrole“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram