Ferdinand 'Bongbong' Marcos Jr.
Ferdinand 'Bongbong' Marcos Jr. Foto:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Feridinand Markos mlađi, sin nekadašnjeg predsednika Filipina Ferdinanda Romualueza Markosa, koji je ostao upamćen kao diktator, mogao bi da preuzme nekadašnju funkciju svog oca, ukoliko ostvari pobedu na predsedničkim izborima koji se u ovoj zemlji održavaju sledeće nedelje.

Markos mlađi, jedini sin bivšeg diktatora koji je vladao Filipinima skoro dve decenije dok nije svrgnut sa vlasti, ponudio je ujedinjujući tip liderstva za koji kaže da bi mogao da oporavi zemlju posle krize izazvane pandemijom.

Pročitajte još:

Iza sebe ima bogatu političku karijeru koja traje već tri decenije – bio je provincijski guverner, kongresmen i senator – otkako se njegova porodica vratila iz egzila nakon bekstva 1986. godne.

Ipak, Markos i njegova porodica su na Filipinima, kao i u čitavom svetu, poznatiji po drugim stvarima. Naime, njegov otac Markos stariji preminuo je u izgnanstvu na Havajima 1989. godine u 72. godini. Oni su iz rodne zemlje morali da pobegnu, nakon što je narod postao više nego ogorčen na čitavu predsedničku porodicu, između  ostalog zbog njihovog raskošnog života koji su im omogućile državne pare.

Imelda Markos, majka Markosa mlađeg, na Zapadu je postala simbol između ostalog i zato što je imala – 2.700 pari cipela u cipelarniku. Taj podatak na najbolji način pokazuje koliko je ovu porodicu opila vlast i koliko su izgubili kontakt sa realnošću.

Njen suprug Ferdinand bio je, filipinski predsednik 21 godinu, da bi ga na kraju 1986. srušili sa vlasti i proterali iz države. Naknadno utvrđeno da je zajedno sa suprugom iz državne kase izvukao nekoliko milijardi dolara.

Ferdinand 'Bongbong' Marcos Jr.
Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos Jr. Foto:EPA-EFE/ROUELLE UMALI

Iako je prema poslednjim anketama sin diktatora ubedljiv favorit, deo stanovništva koje se seća godina kada je vladao njegov otac, zgrožen je ovom mogućnošću.

Analitičari upućeni u političku situaciju ističu da to ne iznenađuje, s obzirom na to da se deo filipinskog stanovništva nikada nije pomirio sa odlukom da se ova porodica 90-ih godina vrati u zemlju kao slobodna.

Ipak, tada je počelo „čišćenja lika i dela porodice, kako bi ona vremenom mogla da se vrati na čelo države. Na ruku im ide i demografska slika u zemlji jer većina birača ima manje od 30 godina i za zloglasnu je diktaturu samo čula.

Kandidatkinja za potpredsednicu Duterteova ćerka

Makros mlađi nije jedini koji je dete nekog od predsednika koje će učestvovati u predsedničkim izborima. Naime, ćerka filipinskog predsednika Rodriga Dutertea podnela je kandidaturu za mesto potpredsednice Filipina.

Sara Duterte-Karpio i Rodrigo Duterte
Sara Duterte-Karpio i Rodrigo Duterte Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Sara Duterte-Karpio (43) ušla je u potpredsedničku trku kao zamena, nakon što se povukao kandidat njene političke stranke. Njena odluka da uđe u trku za drugi najvažniji posao u zemlji je iznenađujuća, jer je prema anketama javnog mnijenja bila vodeći predsednički kandidat.

BONUS VIDEO: Rusi uništili avion Antonov An-225

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar